spas brojnih života

Veliki iskorak u medicini: Virus koji ubija rak prvi put testiran na ljudima i pokazuje dobre rezultate

Image

liječnik, injekcija

Foto: Thinkstock.com

Vodeći istraživač naglasio je kako je odgovor tijela na terapiju ''istinski impresivan'' kod raznih uznapredovalih stadija raka

23.9.2022. u 21:45/ RTL Vijesti

Nova vrsta terapije protiv raka koja koristi virus koji uništava stanice raka za sada pokazuje pozitivne rezultate na prvim testiranjima na ljudima. Jednom pacijentu rak je nestao, kod drugih se tumor smanjio. Lijek je oslabljeni oblik herpes simplex virusa koji je modificiran da ubija tumore, piše BBC.

Bit će potrebne veće i duže studije, no stručnjaci tvrde kako bi injekcija kojom se ubrizga virus mogla u konačnici donijeti spas većem broju ljudi s uznapredovalim rakom.

Krzysztof Wojkowski, 39-godišnji građevinar iz zapadnog Londona, jedan je od pacijenata koji su sudjelovali u tijeku prve faze ispitivanja, koju vode Institut za istraživanje raka i Royal Marsden NHS Foundation Trust. Njemu je 2017. godine dijagnosticiran rak žlijezda slinovnica, blizu usta. Unatoč operaciji i drugim tretmanima, njegov rak nastavio je rasti.

"Rečeno mi je da nema više opcija za mene i da si pripremim skrb za kraj života. Bilo je to poražavajuće, pa je bilo nevjerojatno dobiti priliku pridružiti se kliničkom ispitivanju", opisao je Wojkowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KLINIČKA STUDIJA

Napred života vrijedan! Novi lijek mjesecima zaustavlja napredovanje metastatskog raka dojke

Image
KLINIČKA STUDIJA

Napred života vrijedan! Novi lijek mjesecima zaustavlja napredovanje metastatskog raka dojke

Liječnici su u njegovom slučaju napravili kratku terapija virusom, koja je posebno modificirana verzija herpes virusa koji inače uzrokuje herpes na usnama, izliječila njegov rak.

"Primao sam injekcije svaka dva tjedna tijekom pet tjedana koje su u potpunosti iskorijenile moj rak. Sada sam bez raka već dvije godine", rekao je Wojkowski.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Injekcije, koje se ubrizgaju izravno u tumor, napadaju rak na dva načina - invazijom na kancerogene stanice što uzrokuje njihovo pucanje te aktiviranjem imunološkog sustava.

Oko 40 pacijenata isprobalo je liječenje u sklopu ispitivanja. Neki su dobili samu injekciju virusa, nazvanu RP2. Drugi su primili još jedan lijek protiv raka koji se zove nivolumab. Vodeći istraživač, profesor Kevin Harrington rekao je za BBC kako je odgovor tijela na terapiju ''istinski impresivan'' kod raznih uznapredovalih stadija raka, uključujući rak jednjaka i rijetku vrstu raka oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

EMSC aplikacija potvrdila da Hrvati imaju najluđe komentare i najneobjašnjivije psovke

Više s weba