OGLAS

KORLEVIĆ ZA RTL.HR

VIDEO Iznad Hrvatske se pojavilo nešto čudno, poznati astronom poručio: 'Ostajemo bez neba'

20.4.2020. u 16:10/ Ana Roksandić

Tko je prošli tjedan pogledao u noćno nebo, imao je što vidjeti


Nebo iznad Hrvatske potkraj prošlog tjedna nije bilo kao inače, iznad njega su prošli leteći objekti koji su na noćnom nebu izgledali kao svjetlucave točkice u nizu. Neki od vas, naših čitatelja, poslali ste nam videe koje ste snimili.

Nije bila riječ o posjetu izvanzemaljaca iako su neki sigurno i na to pomislili, već su iznad nas prošli sateliti Starlink.


Umrežavanje cijelog svijeta

To su sateliti tvrtke SpaceX kojoj je na čelu Elon Musk. Naš čitatelj poslao nam je snimku satelita koji se doista čine kao nešto gotovo nestvarno, a na društvenim mrežama da se otkriti kako su ih na noćnom nebu uočili i u regiji.

Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića na svojoj Facebook stranici također je potvrdio da su sateliti bili dobro vidljivi u subotu od 20.45 pa sve do 23 sata.

Muskov plan je da sateliti omoguće brzi internet svima koji mu trenutno nemaju pristup, ponajprije u ruralnim područjima SAD-a. Ambiciozniji plan je pak umrežavanje cijelog svijeta. Musk je toliko zagrizao za ovaj projekt da planira cijeli planet povezati internetom do sredine ove godine.


SpaceX je od 24. svibnja prošle do 18. ožujka ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita, a ukupan broj mogao bi dosegnuti nevjerojatnih 12.000 satelita.

"Sateliti smetaju"

Međutim, upravo toliki njihov broj plaši astronome. Naime, boje se da bi jednom, kada svih 12.000 satelita bude iznad nas, mogli u potpunosti zakriti pogled na zvijezde i to zato što bi ti sateliti letjeli na nižoj visini u odnosu na druge tradicionalne komunikacijske satelite.

''Već smo se bunili jer kad sateliti prođu kroz vidno polje, oni smetaju'', izjavio je za RTL.hr poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

Obećanje bojenja u crno

I premda je sklopljen sporazum o koordinaciji između SpaceX-a i znanstvenika kako bi se održala ravnoteža između njih, mnogi tvrde da telekomunikacijske tvrtke uspijevaju promijeniti parametre satelita. Štoviše, ono što astronomima pada još teže jest činjenica da je SpaceX već dobio zakonsko odobrenje Međunarodne unije za telekomunikacije i američke Savezne komisije za komunikacije za pokretanje satelita Starlink.


Upravo se čita

Image
RUSI ODLAZE

Fortenova mijenja vlasničku strukturu: Novi većinski vlasnik tvrtka plinskog kralja Vujnovca

''Elon Musk obećava da će sljedeću seriju obojiti u crno, da bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu - ostajemo bez neba. Istraživanje će biti puno teže. Broj satelita gore u principu znači da će ih biti puno više nego zvijezda'', kazao nam je Korlević.

Inače, naš ugledni astronom također je napomenuo kako sateliti nisu jedina promjena koju je uočio ovih dana. Sada, kaže, kad nema toliko avionskih letova, može se primjetiti koliko je nebo plavo.

''Prije nam nikada nije bilo plavo, uvijek je (bila) neka crta ili umjetna naoblaka od aviona'',  zaključio je astronom.


Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOKAZIVANJE U JAPANU

Britanci trijumfirali na Svjetskom prvenstvu odvajanja smeća: 'Nekad je to bilo samo skupljanje opušaka'


Više s weba