OGLAS

Pozitivna promjena

Videoigre pomažu u spašavaju svijeta: Sadržaj od sada potiče igrače da se uključe u borbu za okoliš

Image
Foto: Shutterstock

Popularne igrice za mobitele, kao što su Angry Birds, sada se bave važnim problemima

23.8.2020. u 22:00/ Vijesti.hr

Kada razmišljate o igricama za mobitele, vjerojatno se među prvima sjetite crvene ptičice koju iz pračke ispaljujete prema poslaganoj konstrukciji koju želite što preciznije pogoditi kako bi cijelu srušili u jednom potezu. Ono o čemu vjerojatno ne razmišljate u tom trenutku su klimatske promjene i spašavanje planete.

Sada će se to promijeniti.


Programeri popularne mobilne videoigre Angry Birds 2 i još deset drugih velikih developera igrica za mobitel od sada će u svoje naslove uključiti poruke o klimatskim problemima i zaštiti okoliša, piše BBC.

Image
Legendarna igrica

Tetris kao lijek: pozitivno djeluje u borbi protiv PTSP-a, slabovidnosti i dosade

Image
Legendarna igrica

Tetris kao lijek: pozitivno djeluje u borbi protiv PTSP-a, slabovidnosti i dosade

Uz poznate ptičice, igre kao što su Golf Clash, Subway Surfesrs i Transformers: Earth Wars dio su projekta.

"Oko tri milijarde ljudi posjeduje mobitel, a polovica igra igrice. Kao industrija imamo ogroman doseg u usporedbi sa drugih zabavnim medijima. Smatramo da imamo priliku i dužnost napraviti nešto", rekao je John Earner, šef tvrtke Space Ape koji stoje iza Transformers igre.

Znanstvenici upozoravaju da je Zemlja sada toplija za jedan stupanj nego što je bila prije masovne industrijalizacije.

Također, 20 najtoplijih godina zabilježene su u protekle 22 godine, pri čemu je period od 2015. do 2018. zauzeo prva četiri mjesta na ljestvici.


Topljenje leda aktualno je desetljećima, a do ljeta 2050. godine Arktički ocean mogao bi potpuno ostati bez njega ukoliko se ništa ne poduzme.

Earner je stoga uz pomoć UN-ovog programa za okoliš organizirao tzv. "game jam" event na kojem su tvrtke i programeri raspravljali o novim idejama i načinima kako videoigre mogu obrazovati i potaknuti igrače da se uključe u spašavanje planete.

Zbrojena publika 11 tvrtki koje su sudjelovale sastoji se od 250 milijuna igrača.

Svaka će predstaviti novi modul, mapu, teme, priču i ilustracije koi će unutar igre dijeliti informacije i poruke o problemima okoliša.


Upravo se čita

Image
SABORSKA ZASTUPNICA

Karolina Vidović Krišto prijavila Šeksa DORH-u zbog prijetnji: 'Rekao mi je da je on mnoge osobno ušutkao i ubio'

Primjerice, u Angry Birds 2 igrači će skupljati sjemenke i saditi drveće te učiti o pozitivnom učinku koji to može imati na stvarni svijet.

"To je velika stvar za nas, želimo biti tvrtka sa svrhom i ovo je jedan dio te slagalice", izjavio je Ville Heijari, jedan od programera za tvrtku Rovio i dodao:

"Pokušavamo stvoriti atmosferu da je to zajednički cilj svim igračima, da su u tome zajedno i da će to rezultirati nagradama za njih".

Earner zna da ideje trenutno ne idu dovoljno daleko, ali smatra kako su pozitivan pomak i korak u pravom smjeru.


"To je jako dobar početak i način kako problem približiti ogromnom broju ljudi. Ako uspijemo uvjeriti industriju videoigara da uključivanjem u ovaj projekt neće patiti poslovni model, to bi bio nevjerojatan korak naprijed", poručio je.

Klimatska kriza problem je cijelog svijeta ističu iz UN-ovog programa i vide veliku potencijalnu moć u industriji videoigara.

"Uzbuđeni smo vidjeti kako će se ova industrija snaći i pridonijeti globalnim naporima ublažavanja klimatske krize. Nadamo se da će publika od 250 milijuna igrača biti insprirana i početi djelovati prema rješavanju krize", rekla je Inger Andersen, voditeljica programa.

Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Inspirirani crtićem

Neobična tradicija: Svakog 29. studenog Nizozemci na glavu stavljaju palačinke i viču: 'Sretna Sveta palačinka!'


Više s weba