ZARONITE U 'CRVENI OCEAN'

Zagorkin roman će nakon gotovo sto godina ugledati svjetlo dana

19.5.2015. u 13:20/ RTL

Prvi znanstveno-fantastični roman u Hrvatskoj napisan je i prije nego što je postojao žanr znastvene fantastike. I napisala ga je, a tko drugi nego Marija Jurić Zagorka 1918. godine

Znanstvenik koji želi uništiti svijet, novi svjetski rat, borba dobra i zla - tema su romana koji je Zagorka pisala u redakciji u pauzi od novinarskih zadataka u ugarskom parlamentu.

Iako je još 1918. Marija Jurić Zagorka završila svoj Crveni ocean bilo je potrebno gotovo cijelo stoljeće da on iziđe kao knjiga.

O ukoričenju ove avanturističke romanse špijunske tematike dosad nije bilo ni spomena. Sve dok Zagorkin izdavač u NSK nije otkrio dijelove romana koji su prije gotovo sto godina izlazili u Jutarnjem listu. 

"Mislili smo da ćemo moći doći do nekakvih sačuvanih primjeraka tih novina, no s Crvenim oceanom zbog njegovog opsega je bio veliki problem", kaže urednik Gordan Zečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opsežnost Oceana prostire se na više od 700 stranica, a dijelovi do kojih se nije moglo skinuti su s mikrofilma.

"Posebno je u tom romanu što je ona uspjela koristeći obrazac primitivnog ranog science fictiona uklopiti hrvatsku tematiku", rekao je leksikograf Tomislav Šakić.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

Uspjela je Zagorka u tadašnju znanstvenu fantastiku uklopiti i borbu za žensku emancipaciju, a ta želja i dalje živi u njezinu stanu u vlasništvu Centra za ženske studije. 

Uz bok nepoznatom Crvenom oceanu staje i dosad neobjavljena Vragoljanka s Trešnjevke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Crveni ocean - čitatelji mogu zaroniti već od srijede. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iskoristili prirodu

Street art otišao korak dalje: ovako izgledaju obični zidovi u Zagrebu kroz oko uličnih umjetnika

Više s weba