Napad nuklearnim oružjem

Kako se zaštiti od nuklearnog zračenja?

Image
Foto: Pixabay

Kako se zaštiti od nuklearnog zračenja i posljedica širenja radioaktivnog materijala!

9.3.2022. u 9:07/ RTL.HR

Zadnja nuklearna katastrofa dogodila se u Fukushimi 2011. pod napadom potresa i tsunamija, no prijeti li nam u 2022. zbog borbe za prevlast među velikim ratnim silama? Kada je riječ o nuklearnoj katastrofi, obično se dogodi kroz dva moguća scenarija: nesreća kod nuklearne elektrane kao što se dogodilo u Fukushimi i Černobilu ili nuklearnim oružjem s kojima si prijete velike supersile poput Rusije i Amerike

Kako god bilo, nuklearne eksplozije ili nezgode su najveća moguća katastrofa, prvenstveno zbog intenzivnog radioaktivnog zračenja koje je smrtonosno za ljude, životinje i biljke. 

Što se dogodi kod nuklearne eksplozije?

Nuklearna eksplozija ima vrlo prepoznatljiv oblik koji podsjeća na oblak gljive kada je riječ o atomskoj bombi. Kada se bomba detonira, stvori se velika vatrena lopta, unutar koje SVE ispari, uključujući voda i tlo, uzdižući se prema gore stvarajući oblak gljive. Unutar oblaka sav ispareni radioaktivni materijal se hladi, a zatim kondenzira i stvara čestice, poput prašine koje se mogu prenositi kilometrima dalje. Ta prašina je radioaktivna i uzrokuje kontaminaciju svega što dotakne. 

Kako se možemo zaštiti od nuklearnog zračenja? 

Prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ako se nađete u blizini nuklearne eksplozije evo što trebate učiniti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ako ste u blizini eksplozije kada se dogodi:

 • Okrenite se od izvora i pokrijte oči kako biste spriječili oštećenje vida.
 • Spustite se na tlo licem prema dolje i stavite ruke ispod tijela.
 • Ostanite ravno dok ne prođu vrućina i dva udarna vala.

2. Ako ste vani kada se eksplozija dogodi:

 • Pronađite nešto čime ćete pokriti usta i nos, poput šala ili rupčića.
 • Uklonite svu prašinu sa svoje odjeće četkanjem, protresanjem i brisanjem u prozračenom prostoru. BITNO! Pokrijte usta i nos dok to radite.
 • Premjestite se u sklonište, podrum ili drugo podzemno područje, po mogućnosti udaljeno od smjera u kojem puše vjetar.
 • Skinite odmah odjeću, jer može biti kontaminirana; ako je moguće, istuširajte se, operite kosu (ali bez regeneratora!) i promijenite odjeću prije ulaska u sklonište.

3. Ako ste već u skloništu ili podrumu:

 • Pokrijte usta i nos maskom za lice ili drugim materijalom (kao što je to šal ili rupčić) dok oblak isparavanja ne prođe.
 • Zatvorite sve ventilacijske sustave, uključujući vrata i prozore dok oblak isparavanja ne prođe. Međutim, nakon što oblak prođe, otvorite vrata i prozore kako biste omogućili cirkulaciju zraka.
 • Ostanite unutra dok vlasti ne kažu da je sigurno izaći van.
 • Za informacije i savjete slušajte lokalni radio ili televiziju. Vlasti vas mogu uputiti da ostanete u svom skloništu ili da se evakuirate na sigurnije mjesto dalje od područja.
 • Ako morate izaći, pokrijte usta i nos vlažnim ručnikom.
 • Koristite samo prethodno pohranjenu hranu i vodu za piće. Nemojte jesti lokalnu svježu hranu niti piti vodu iz otvorenih zaliha vode, jer bi mogle biti kontaminirane. 
 • Očistite i pokrijte sve otvorene rane na tijelu.

Na kraju, zaštita od nuklearnog zračenja ovisi i o zahvaćenom području i vašoj lokaciji, stoga se ponekad osoba može samo nadati da se to neće dogoditi u njezinoj blizini. 

Kao zaštita od radioaktivnog materijala mogu vam poslužiti i posebne gas maske ili nepropusna odijela koja se mogu naći i putem online prodaje danas. Kao prevenciju od raka štitnjače kojima žrtve zračenja mogu biti izložene, savjetuje se i konzumiranje tableta od joda.

Upravo se čita

Image
OGORČENI VETERAN

VIDEO Veteran nezadovoljan obnovom u Petrinji. Medved mu poručio: 'Jesi ti jedini branitelj?'

Više s weba

Pročitajte još

Image
dobro je znati

Zašto se nikada ne biste trebali tuširati dok vani grmi? Evo što stručnjaci kažu

Više s weba