Tradicija

Zašto palimo svijeće za blagdan Svih svetih?

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Svi sveti ili Sesvete, blagdan je koji vjernici slave svake godine 01. studenog molitvom i odlaskom na groblje za bližnje, iako je prvenstveno bio vezan uz kanonizirane i nekanonizirane svece.

30.10.2021. u 18:30/ RTL.HR

Dan Svih svetih je svetkovina koja se slavila još od 4. stoljeća i obilježavao je spomen na preminule mučenike. Odlukom Katoličke crkve, od doba Pape Grgura III slavi se 01. studenog, dok Dušni dan 02. studenog koji je nastao kao spomendan na sve vjerne mrtve pod utjecajem Benediktinskog reda iz Clunyja. 

Općenito, običaj paljenja svijeća vezan uz Katoličku vjeru datira još iz dana prvih kršćana kada su se morali skrivati u katakombama ili u pećinama od neprijatelja. Svjetlost svijeće bi obasjala tamu, ali i srca vjernika.

Kasnije, prihvaćanjem kršćanske vjere od vladara i izlaskom na 'svjetlost', taj običaj se zadržao na paljenje svijeća pri molitvi, bilo to za iskazivanje zahvalnosti, traženje pomoći ili u samu slavu Krista. Kao dio tradicije, to se proširilo i na paljenje pogrebnih svijeća te crkvene svetkovine, kao što je i sâm dan Svih Svetih. 

Također, plamen svijeće se znao asocirati s toplinom Boga, ljubavi prema njemu i svim svecima te općenito kao simbol vjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan Svih svetih je dan koji se štuje diljem svijeta i koji se obilježava odlaskom kršćana na groblje ne bi li se iskazala počast najmilijima, no isto tako i kao simbol vjere u Boga i u sve duše koje su preminule njemu u spomen.

Više s weba

Pročitajte još

Image
REAKCIJE NAKON UTAKMICE

Srpski mediji ističu kako su Vatreni strahovali: 'Marokanci pokazali nogometnu snagu'

Više s weba