OGLAS

trend 'ljetnih' beba

Zašto se bebe češće rađaju ljeti?

Image
Foto: Shutterstock

Prema nekim teorijama na plodnost muškarca utječe temperatura okoline

8.9.2020. u 16:32/ Vijesti.hr

Mališani koji ovih dana dolaze na svijet su sasvim u trendu. U Njemačkoj, a slično je u mnogim drugim razvijenim zemljama, najviše se beba rađa u srpnju, kolovozu i rujnu. Zašto? To nitko zapravo ne zna. Da stvar bude kompliciranija, taj trend vlada tek četrdesetak godina: prije toga se najviše beba rađalo ranije, u proljeće, piše Deutsche Welle.

Dvadeset posto više djece u srpnju

Znači li to da su se promijenile spolne navike čitavog društva? Ili je i to rezultat promjene u našem okolišu? Tu i znanstvenici tek mogu nagađati pravi odgovor. A razlike u popunjenosti rodilišta su drastične: 2019. godine se u srpnju dnevno rađalo oko dvadesetak posto više djece nego što ih se rađalo u prosincu. Srpanj je ionako mjesec s najviše beba: njemačka rodilišta su zabilježila 2.344 bebe svakog dana, prosinac je tradicionalno "slab" s 1.935 beba.


Ali još u sedamdesetima prošlog stoljeća je to bilo drugačije: najviše posla u rodilištima je bilo u veljači, ožujku i travnju. Zašto je to tako? I što se promijenilo?

Image
DEMOGRAFSKE MUKE

Plenković se hvali rađanjem više beba, demografi upozoravaju: Brojke su varljive

Image
DEMOGRAFSKE MUKE

Plenković se hvali rađanjem više beba, demografi upozoravaju: Brojke su varljive

I u mraku se slavila dobra žetva

Jedna teorija to objašnjava brojem stanovnika koji su živjeli od poljoprivrede. Sebastian Klüsener, voditelj istraživačkog odjela demografskih promjena i starenja na državnom Institutu za istraživanje populacije (BiB) objašnjava: u poljoprivrednim sredinama se u ljetu vidjelo, hoće li urod biti dobar.

A ako silosi i spremišta budu puna, onda si obitelj mogla priuštiti još jedno dijete, objašnjava Joshua Wilde iz odjela za demografska istraživanja Instituta Maxa Plancka. Povrh toga, u kasno ljeto se tradicionalno održavaju proslave dobrog uroda, gdje je znalo biti živo i nakon što se ugase svjetla. Tu je još jedan element iz davnih vremena: seksualnost prije braka je bila nešto nečuveno, izvanbračna djeca sramota.

No opet, baš u ljetu, kad je bilo svega, najčešće su se održavale i svadbe tako da su i mladenci odmah požurili ispuniti svoje bračne dužnosti. Uoči ove promjene, u šezdesetima prošlog stoljeća se pojavila i anti-bebi pilula. Zapravo su se u to doba proširili i drugi oblici kontrole začeća jer je i Crkva izgubila svoj nekadašnji utjecaj.

Ali sad opet jedna zagonetka: prema istraživanjima, zapravo najviše roditelja želi dobiti bebu u proljeće ili početkom ljeta. Dakle opet po "starom", tamo negdje u veljači, ožujku ili travnju. Ali očito se to ne događa, nego bebe "kasne" i rađaju se u zrelo doba ljeta. Zašto? Tu niti stručnjak iz Instituta Maxa Plancka ne zna odgovor: ima raznih objašnjenja, ali zapravo ni jedno nije potpuno suglasno s onim što se događa.


Postoje i teorije kako na plodnost utječu i drugi faktori: plodnost muškaraca obzirom na temperaturu okoline, a čini se da neku ulogu igra i dužina dnevnog svjetla ili promjena klime. Statistički se može primijetiti određena pravilnost da ako je beba začeta u osobito vrelim danima da je i veća mogućnost spontanog pobačaja, što bi onda nekako objasnilo i bebe koje su nastale u kasnu jesen i na svijet došle u ljeto. No znači li to da će i globalno zatopljenje voditi većem broju neuspješnih trudnoća?

Selidba rođenja

Sve su to pitanja s kojima se suočavaju demografi, i to ne samo u Njemačkoj. Ta "selidba" rođenja s proljeća u ljeto se primjećuje i u SAD-u i u čitavom nizu drugih razvijenih zemalja. Ali ne izgleda niti da je to samo povezano s poljoprivredom.

Njemačka je odličan znanstveni primjer. Jer još dok je postojala socijalistička Istočna Njemačka i tamo su bebe češće dolazile u proljeće, a nakon ujedinjenja u devedesetima prošlog stoljeća se i taj dio ujedinjene Njemačke "prebacio" na ljetne odlaske u rodilište.

No opet kako pokazuje statistika, kad je netko rođen može biti odlučujuće i za njegov život.


Upravo se čita

Image
NBA SPEKTAKL

Jokić i Nuggetsi pokvarili večer Kevinu Durantu: Igrač Sunsa našao se na popisu elitnih igrača

Takve "ljetne" bebe obično u školi teže prolaze nego "proljetne", tih nekoliko mjeseci razlike može biti odlučujuće kako će se netko snaći u školskoj klupi. U bivšoj Jugoslaviji, pogotovo u seoskim krajevima je zapravo začuđujuće velik broj osoba koji u ispravama imaju datum rođenja 1. siječnja. U pravilu, oni su rođeni prije, ali tek u novoj godini su i prijavljeni, kako bi kasnije krenuli u školu, a muškarci i u vojsku

Za utjehu ljetnim i jesenskim mališanima s lošim školskim svjedodžbama može poslužiti i jedna druga statistika: oni će živjeti nešto malo duže nego "proljetna". Zašto? Ni to ne zna nitko pouzdano objasniti.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
boli glava

Veliko otkriće za sve vinoljupce! Znanstvenici: Što kvalitetnije crno vino to jača glavobolja!


Više s weba