OGLAS

znanstveni pomak

Znanstvenici razvili krvni test za depresiju i bipolarni poremećaj koji će biti velika pomoć pri liječenju

Image

Krvni test

Foto: Thinkstock.com

Razvoj testa trajao je četiri godine i uključivao više od 300 sudionika

12.4.2021. u 11:29/ RTL Vijesti

Grupa znanstvenika predvođena profesorom Alexanderom B. Niculescuom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Indiana razvila je test krvi koji može otkriti ozbiljnost depresije pacijenta, kao i upozoriti na rizik za razvoj teške depresije ili bipolarnog poremećaja.

Precizna medicina 

Najnoviji test krvi zasnovan na prethodnom radu Niculescuve grupe, gdje su identificirali biomarkere krvi koji mogu pratiti suicidalnost i posttraumatski stresni poremećaj. Opis njihovog najnovijeg testa krvi za depresiju i bipolarni poremećaj objavljen je u časopisu Molecular Psychiatry.


“Pioniri smo na području precizne medicine u psihijatriji tijekom posljednja dva desetljeća, posebno u posljednjih 10 godina. Ova studija predstavlja trenutni vrhunski ishod naših napora”, izjavio je Niculescu.

“Ovo je dio naših napora da psihijatriju iz 19. stoljeća dovedemo u 21. stoljeće. Kako bi pomogli da postane poput drugih suvremenih područja poput onkologije. Ultimativno, naša misija je da se sačuvaju i poboljšaju ljudski životi”, poručio je znanstvenik. 

Razvoj testa trajao je četiri godine i uključivao više od 300 sudionika, piše IFL Science.

Image
Tihana Jendričko za RTL.hr:

Zbog korone i potresa javlja se sve više ljudi. No, pravi val psihičkih problema i suicida očekuje nas kad sve prođe, evo i zašto

Image
Tihana Jendričko za RTL.hr:

Zbog korone i potresa javlja se sve više ljudi. No, pravi val psihičkih problema i suicida očekuje nas kad sve prođe, evo i zašto

Niculescuov tim proceduralno je slijedio plan od četiri koraka kako bi otkrio koji će biomarkeri biti važni za razvijanje krvnog testa za depresiju i bipolarnost. 

Prvo su pratili grupu sudionika studije tijekom određenog vremenskog perioda, procjenjujući promjene u njihovom raspoloženju i korelirajući to s promjenama biomarkera koje su se dogodile u njihovoj krvi, prelazeći iz jednog raspoloženja u drugo. 


Nakon identificiranja nekih biomarkera kandidata koji su promijenili razinu s promjenama raspoloženja, Niculescuov tim je zatim unakrsno upotrijebio i potvrdio biomarkere koje su pokupili sa svim prethodno dokumentiranim biomarkerima iz srodnih studija na terenu. Identificirali su 26 ključnih biomarkera koje su potom koristili u naknadnoj istrazi gdje su pratili promjene tih biomarkera u skupini pacijenata koji su imali klinički ozbiljnu depresiju ili maniju. 

Nakon te provjere, tada su koristili biomarkere u drugoj skupini pacijenata kako bi testirali koliko dobro mogu koristiti markere za procjenu koliko bolesnik može biti bolestan ili bi mogao postati u budućnosti. Zahvaljujući ovoj studiji, na osnovu svojih nalaza i sposobnosti nalaza krvi, mogu točno procjeni ishode pacijenta i prema tome prilagoditi lijekove potrebama pacijenta.

“Ovim radom željeli smo razviti testove krvi za depresiju i bipolarni poremećaj, kako bi napravili razliku između njih i prilagodili tretmane za svakog pacijenta ponaosob”, rekao je Niculescu.

“Biomarkeri krvi se pojavljuju kao važni alati u poremećajima kod kojih subjektivnost pojedinca ili klinički dojam zdravstvenog radnika nisu uvijek pouzdani. Ovi testovi krvi mogu vam otvoriti vrata za precizno, personalizirane lijekove i objektivno praćenje odgovora na liječenje”, dodao je Niculescu.


Upravo se čita

Image
KLJUČNI ISPIT ZA KRALJICE ŠOKA

Naše rukometašice danas igraju protiv Kameruna, evo kada počinje i gdje možete gledati utakmicu

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Inspirirani crtićem

Neobična tradicija: Svakog 29. studenog Nizozemci na glavu stavljaju palačinke i viču: 'Sretna Sveta palačinka!'


Više s weba