khosta-2

Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus koji je prenosiv na ljude i otporan na cjepiva

Image

šišmiši

Foto: Shutterstock

Sam po sebi ne uzrokuje teže simptome

27.9.2022. u 14:04/ RTL Vijesti

Znanstvenici su pronašli skupinu koronavirusa sličnih SARS-CoV-2 za koje je prvobitno otkriveno da žive u šišmišima. Kako prenosi Time, nisu mislili da virus, nazvan Khosta-2, predstavlja prijetnju ljudima.

Svoje istraživanje objavili su u časopisu PLoS Pathogens pa naveli kako su pažljivom analizom utvrdili kako isti može zaraziti ljudske stanice u laboratoriju. Zanimljivo, srodan virus pronađen u šišmišima ranije, Khosta-1 nije bio u mogućnosti zaraziti čovjeka, ali Khosta-2 je to uspio jer se veže za isti protein kao i virus SARS-CoV-2.

Dakako, nastojali su potom otkriti koja antitijela djeluju na virus, a pokazalo se da ona koja se koriste u cjepivima protiv COVID-a nemaju učinak, kao ni serum ljudi koji su se oporavili od infekcije omikron.

Voditelj istraživanja Michael Letko kaže kako ne želi dizati paniku, ali da je njemu zabrinjavajuća spoznaja da postoje virusi koji se mogu vezati za ljudske receptore, a ne mogu se neutralizirati. Nadalje, postoji i mogućnost da virus počne cirkulirati te se poveže s genima SARS-CoV-2. Inače, Khosta-2 sam po sebi ne uzrokuje teže simptome, no u kombinaciji, posebice uz to što je neutralan prema cjepivima, mogao bi biti opasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Zabranili Samsungov uređaj

Dok je bezbrižno slušala glazbu tijekom leta, slušalice su - eksplodirale

Više s weba