ZNANSTVENICI RIJEŠILI MISTERIJ

Zašto nam se događa novo 'ledeno doba'?

8.2.2012. u 18:50/ RTL

Zašto se sve ovo događa? Stručnjaci iz Instituta za klimatske promjene u njemačkom Potsdamu tvrde da topljenje arktičkog leda dovodi do sve žešćih zima u Europi. Protivnici teorije kažu - zahladnjenje dolazi samo po sebi.

Dvoznamenkasti minusi, zaleđene rijeke, brda snijega - iako izgleda kao uvod u novo ledeno doba, znanstvenici tvrde - za ekstremnu zimu krivo je globalno zatopljenje.

Prema teoriji njemačkih znanstvenika, zbog povlačenje leda u Arktičkom oceanu Sunčeve zrake još jače zagrijavaju more. Topla vodena para penje se u atmosferu i stvara sustav visokog tlaka oko Barentsova mora, koji hladan zrak raspršuje Europom.

Tezu o globalnom zatopljenju potkrepljuju i podaci poput onih da je u Hrvatskoj lani bilo manje oborina od prosjeka, ili da je u većini zemlje bilo ekstremno toplo. Osporavatelji pak tvrde da se sve odvija u ciklusima, i da je sad ciklus promjena.

"Skakutanje klime se to zove, nakon toga se može završiti u nekoliko desetljeća bilo izrazitije toplog vremena, bilo izrazitije hladnog vremena", tvrdi fizičar Vladimir Paar.

Izglednije je, kaže, ovo drugo. Jer iz pogleda na živu teško se oteti dojmu da slijedi mini ledeno doba. Izazvali ga ljudi ili to bio prirodni ciklus, posve je svejedno jer Zemlja će ga preživjeti. No, pitanje je kako će mu se prilagoditi ljudi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST DIREKTA

Mićo Dušanović o Đokoviću: 'Njegova karijera će doći u pitanje. Bilo bi mu bolje da ode iz Australije'

Više s weba