Osuđen na kaznu zatvora

Željko Sabo proglašen krivim: 'Sjetio sam se Ante Gotovine!'

2.9.2014. u 12:00/ RTL/Hina

Na Županijskom sudu u Osijeku izrečena je nepravomoćna presuda bivšem gradonačelniku Vukovara Željku Sabi, koji je proglašen krivim za podmićivanje gradskih vijećnika HDZ-a.

Danas je izrečena nepravomoćna presuda bivšem vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi, optuženom za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića. Osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i četiri mjeseca.

Za svako kazneno djelo dobio je 10 mjeseci, objedinjeno u jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i četiri mjeseca. Inače, propisana kazna za ovo kazneno djelo je od 6 mjeseci do 5 godina.

Sudsko vijeće odlučilo se na zatvor, bez uvjeta, jer je, smatraju, dokazano kako je Sabo uporno, u dužem periodu i na razne načine pokušavao nuditi mito i tako osigurati vladavinu i upravljanje svojoj političkoj opciji, a sebi osigurati sigurnost.

Predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vrban naglasio je kako je ova presuda upozorenje svima da ovakva djela neće prolaziti bez sankcija, jer je to izigravanje pravnog sustava, izmjena volje birača i povreda ustavnih prava građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Davor Javorovic/PIXSELL

Sabi su na izricanje presude došli obitelj i članovi, te simpatizeri SDP-a iz Vukovara. Nakon izricanja presude kratko je izjavio kako nikada neće priznati nešto što nije napravio i da se "sjetio Ante Gotovine".

Njegov odvjetnik Anto Nobilo žalit će se u zadanom roku od 15 dana Vrhovnom sudu. Smatra da je presudom grubo prekršen zakon i podsjeća da zakon razlikuje pojam vijećnika u zastupničkom tijelu i izabranog vijećnika.

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Kazneni zakon, pak, govori o kaznenom djelu podmićivanja vijećnika u zastupničkom tijelu, a ne izabranog vijećnika, što su Marija Budimir i Radivoj Đurić bili u tom trenutku. USKOK je zadovoljan presudom, ali ne i visinom kazne. Još će razmisliti o žalbi.

Podsjetimo, Uskokova optužnica teretila je Sabu da je u lipnju i srpnju prošle godine, nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu, vijećnici Budimir ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u tvrtki Borovo, mjesto predsjednice gradske komisije za europke integracije, uz pripadajuće naknade, te novčane naknade od 10, 20, i 50 tisuća kuna, kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću. Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabo je optužen da je HDZ-ovu vijećniku Đuriću ponudio da će mu supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar te poručio da će, ako tako ne postupi, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
fiktivni birači

Na popisu birača višak od gotovo pola milijuna ljudi! Obrovac - 3500 stanovnika i 5500 birača

Više s weba