Tehnološka pismenost

Kada i kako je nastao internet?

Image

kada i kako je nastao internet.

Foto: www.pixabay.com

Internet je nastao vrlo spontano, bez ikakvih planova o razvitku „velike globalne mreže”, a kada i kako je nastao internet čitajte u nastavku

8.6.2019. u 20:02/ Život i stil

Iako je dio naše svakodnevice, većina nas ga koristi u privatne i poslovne svrhe, ali ipak ne znamo svi mi kako je nastao internet.

Internet je sada javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (prema Wikipediji), a kako je nastao?
Internet je "mreža svih mreža" koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba (www).

Internetski protokol = IP

Ako se pitamo kada i kako je nastao internet, može se reći da je internet nastao 1969. godine te da ga je osnovalo Američko Ministarstvo obrane. 
Zvao se ARPANET (prva četiri slova su kratica za Advanced Research Project Agency - Agencija za napredne istraživačke projekte, dok net označava računalnu mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kako je nastao internet?

Cilj interneta, odnosno cilj te tadašnje mreže, bio da se poveže određeni broj računala u SAD-u. Radilo se o skupoj ideji, no znamo da Ministarstvu obrane SAD-a novac nikada nije nedostajao. ARPAnet je tako imao faktor koji je kasnije bio ključan za nastanak i popularizaciju interneta.
Tijekom šezdesetih godina vladao je Hladni rat, zbog čega je Ministarstvo obrane SAD-a strahovalo da bi se mogao dogoditi nuklearni napad. 
Stoga su inženjeri su morali projektirati ARPAnet tako da on radi čak i ako se baci bomba na dio uspostavljene mreže te se uništi, dakle, čak i ako dio komunikacijskog dijela bude uništen, ostatak mreže treba nastaviti funkcionirati bez problema.
Drugi kažu da je moderni internet nastao 1. siječnja 1983. godine kada je ARPANET NCP zamijenjen TCP/IP protokolom.
Servis World Wide Web izmišljen je u CERN-u u Švicarskoj 1989. godine, a izmislio ga je Britanac Tim Berners-Lee.

Upravo se čita

Image
preokret u slučaju posvojenja

Sud oslobodio Hrvate u Zambiji! Mogli bi poletjeti za Hrvatsku već sutra?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
DRUŠTVENE MREŽE

Kako sakriti prijatelje na Facebooku preko mobitela

Više s weba