tehnologija

Kako se mjeri brzina rada računala?

Image

laptop, računalo, internet

Foto: Pixabay

Svako računalo ima svoja svojstva, a to su kapacitet memorije, brzina rada računala te međusobni odnos pojedinih komponenti računala. Kako se mjeri brzina rada računala?

14.9.2019. u 0:00/ Život i stil

Svako računalo ima svoja svojstva, a to su kapacitet memorije, brzina rada računala te međusobni odnos pojedinih komponenti računala. Sve komponente računala rade zajedno i međusobno komuniciraju, a time upravlja operativni sustav.

Brzina rada računala: 

Ovdje je važna brzina procesora. Budući da se procesor napaja istosmjernim naponom, a taj je napon nepromjenjiv, mora postojati dodatni izvor izmjeničnog signala, odnosno generator takta. Takt kojim upravljački sklop upravlja radom svih komponenti određuje generator takta i o frekvenciji generatora takta ovisi brzina rada procesora.

Brzina promjene stanja u jedinici vremena tj. frekvencija, određuje kojom će se brzinom izvršavati naredbe. Mjeri se u Hz,odnosno većim jedinicama MHz i GHz. Teži se što višim frekvencijama, kako bi vrijeme za izvršenje pojedinih naredbi bilo što kraće

Taktni impulsi grupirani su u skupine od po nekoliko impulsa(obično tri do pet),a nazivaju se radni taktovi. Za izvršenje jedne naredbe potreban je najmanje jedan radni takt. Za neke naredbe može biti potrebno više od jednog radnog takta. Samo radni takt nije jedini pokazatelj brzine procesora, veliku ulogu igra i broj operacija koje aritmetičko-logička jedinica može napraviti u jednom taktu.

Množenjem radnog takta brojem operacija dolazimo do prave vrijednosti brzine procesora,odnosno do broja operacija koje procesor može izvršiti u jednoj sekundi.

Ovako se mjeri brzina rada računala.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tehnološke mogućnosti

Kada je nastao prvi analitički stroj

Više s weba