KOJI JE BOLJI?

Razlika između LED i LCD monitora

Image
Foto: Pixabay

Razmišljate o kupnji novog televizora pa vas zanima u čemu je razlika između LED i LCD monitora? Pročitajte i saznajte sve o LED i LCD zaslonu.

17.3.2017. u 11:08/ Život i stil

Vjerojatno ste bezbroj puta čuli za pojam LED ili LCD, no znate li u čemu je uopće razlika između njih? Za vas smo izdvojili u čemu je sličnost, a u čemu razlika između LED i LCD monitora.

LCD (Liquid Crystal Display Monitor) u prijevodu bi značio zaslon s tekućim kristalima. Ovu vrstu monitora možemo opisati na sljedeći način: to je monitor koji koristi LCD tehnologiju za prikaz slika. Sastavljen je od određenog broja piksela, a radi po principu polarizacije svjetlosti pomoću tekućih kristala.

LCD je napravljen da najbolje prikazuje sliku na jednoj rezoluciji koja ovisi o veličini samog ekrana. U nekim slučajevima može se postaviti i neka bolja rezolucija, ali s obzirom na to da nije prirodna, kvaliteta same slike bit će manja. Pojavit će se i promjena kod geometrijskog oblika slike.

Razlikujemo dva osnovna tipa LCD ekrana, a to su monohromatski ekran i kolor ekran. Monohromatski ekran mnogo je jednostavnija, a samim time i nešto jeftinija vrsta LCD-a. Za razliku od njega, kolor ekran mnogo je kompleksniji pa je zbog toga i njegova cijena dosta viša.

LED (Light Emitting Diode Monitor) mogli bismo prevesti kao zaslon sa svjetlećom diodom. Ova vrsta zaslona, odnosno monitora nešto je suvremenija i skuplja od LCD tehnologije, a danas se smatra i kvalitetnijom. LED zaslon za prikazivanje slike koristi niz svjetlećih dioda, a zbog odlične rezulucije koristi se na otvorenom, u raznim velikim trgovinama, na osvjetljenim plakatima ili pozornicama.

Ono po čemu se, osim u cijeni, razlikuju LCD i LED monitori jest kvaliteta i jačina boje. Ovdje se naročito misli na kvalitetu crne boje koja je ujedno jedna od najvažnijih karakteristika televizora s LED zaslonom. LED zasloni mogu biti mnogo tanji od LCD ekrana.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Korisno znanje

Jeste li znali kako prebaciti sliku u PDF format?

Više s weba