računalna znanost

Što je informatika i kako se razvijala kroz povijest?

Image

4 generacija računala

Foto: Thinkstock

Naziv "informatika" nastao je 1957. godine, a što je informatika, saznajte u nastavku

24.4.2019. u 1:02/ Život i stil

Što je informatika? Informatika je područje ljudskog djelovanja koje se bavi proučavanjem, razvojem i uporabom postupaka i uređaja za automatski prijenos i obradu podataka. 

Imenicu „Informatik“ je 1957.godine stvorio njemački kibernetičar Karl Steinbuch za automatsku obradu podataka, kombinirajući imenice „informacija“ i „automatika“. Kao „informatique“ prihvatio ju je Philippe Dreyfus 1962. godine. Francuska akademija je 1967. godine objavila definiciju informatike kao znanosti o prikladnoj obradi podataka, osobito pomoću automatskih strojeva, koja se smatra potporom znanjima u područjima znanosti, ekonomije i društva.

Nadalje, što je informatika u Hrvatskoj? U Hrvatskoj je 1970. godine posebnim zakonom osnovan Savjet za informatiku, a 1977. godine se u Zakonu o informatičkoj djelatnosti navodi da se pod tom djelatnošću razumijeva izgradnja i povezivanje informacijskih sistema, kao i da pojam „informatička oprema“ znači uređaje za automatsku obradu i prijenos podataka i informacija.

Informatika sada u Hrvatskoj zakonski pripada u područje društvenih znanosti, a u njemu u polje informacijskih i komunikacijskih znanosti, koje se grana na: arhivistiku i dokumentalistiku; informacijske sustave i informatologiju; knjižničarstvo; komunikologiju; odnose s javnošću; leksikografiju i enciklopedistiku; muzeologiju; masovne medije; novinarstvo; organizaciju i informatiku; informacijsko i programsko inženjerstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je informatika i što se pod nju najčešće danas podrazumijeva? Pod informatikom se danas najčešće podrazumijeva predmet kojeg uče srednjoškolci i važno je istaknuti da se razlikuje od predmeta računarstvo, iako sadrži i osnove računarstva. U informatici se više daje naglasak na informacije, postupke, načine obrade podataka i primjenu računala i informatičkih uređaja, dok je manje riječ o samim računalima i njihovoj unutarnjoj građi, čime se više bavi računarstvo.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Više s weba

Pročitajte još

Image
Poznavanje tipkovnice

Zagrade na tipkovnici - otkrijte kako napisati sve vrste zagrada

Više s weba