prijenosna memorija

Vanjska memorija: vrste vanjske memorije

Image

Kako provjeriti ram memoriju na računalu

Foto: www.pixabay.com

Iako svi najčešće za prijenos podataka koristimo USB, postoji mnogo više načina za prijenos i čuvanje podataka. U nastavku saznajte koje su sve vanjske memorije računala

27.5.2019. u 13:51/ Život i stil

Vanjske memorije računala su prenosive tj. koriste se za prenošenje podataka na drugo računalo. Također, mogu biti medij za spremanje veće količine podataka na neograničenovrijeme. Uz to, koriste se za izradu sigurnosnih kopija, a podatke više puta možemo upisivati, brisati ih i čitati. 

S obzirom na to koja se tehnologija koristi za zapisivanje podataka na medij razlikujemo magnetske medije (tvrdi disk, diskete i zip diskete), optičke medije (CD, DVD, BD) i flash memorije (USB, memorijske kartice, SSD).

Pod vanjske memorije računala spadaju magnetski mediji za spremanje podataka, a  koriste se fizikalnim svojstvima magnetnog polja i elektromagnetne indukcije što omogućuje čitanje i pisanje na te medije. 

Optički mediji za spremanje podataka su optički diskovi presvučeni slojem reflektirajućeg aluminija. Za spremanje podataka koriste se fizikalnim zakonima svjetlosti, a kao izvor svjetlosti pri upisu i čitanje podataka koristi se laserska zraka te zbog toga ovi mediji imaju najveću gustoću spremanja podataka.

Za kraj, pod vanjske memorije računala spadaju i flash memorije koje omogućavaju pisanje i brisanje podataka koji su zapisani na čipu. Sadrže flash memoriju koja nalikuje običnoj RAM memoriji, ali razlika je u tome što mogu trajno pamtiti podatke. Imaju sve značajke tvrdog diska: brzo čitanje, spremanje i brisanje podataka, te trajno spremanje podataka. Malih su dimenzija jer nemaju mehaničkih dijelova.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tehnologija današnjice

Kako napraviti monkey na tipkovnici ako tipkovnica nije hrvatska

Više s weba