Tehnološka pismenost

Znate li koje su to opasnosti na internetu?

Image

opasnosti na internetu

Foto: www.pixabay.com

U opasnosti na internetu su najčešće djeca, jer uz brojne dobre i korisne strane, internet nosi i moguće opasnosti. Koje su to opasnosti na internetu čitajte u nastavku

8.6.2019. u 22:30/ Život i stil

Dok roditelji nerijetko misle da će djecu sačuvati od utjecaja lošeg društva kontrolirajući, ograničavajući, pa i zabranjujući im izlaske i druženja, osobito s pojedinim 'nepoželjnim' prijateljima i često se osjećaju mirnijima i sigurnijima dok su im djeca kod kuće za računalom, na internetu, a nisu ni svjesni opasnosti na internetu koje ih vrebaju.

Bez znanja o tome kako dijete provodi vrijeme na internetu, dijete vrebaju velike opasnosti na internetu. Stoga je važno da roditelji pokažu interes za internetske aktivnosti svoje djece, informiraju se i steknu znanja o tome kako će njihova djeca ispravno koristiti internet i u tome ih poduče

Roditelji trebaju upoznati sve opasnosti na internetu s kojima se djeca mogu susresti, te biti svjesni njihovog postojanja i zastupljenosti u ukupnom internetskom sadržaju.

Druge opasnosti na internetu su i mogućnost zaraze računala zlonamjernim programima – virusi, crvi, trojani i drugi.
Dok je vaše računalo spojeno na internet ova opasnost neprestano je prisutna. Ali, ova se opasnost ujedno i najlakše rješava, instaliranjem nekog od brojnih antivirusnih programa. 

Web sadržaji za online kockanje i klađenje sve popularniji i učestaliji pa tako i oni predstavljaju opasnosti na internetu.

Uslijed neiskustva i neznanja, djecu može snažno privući ideja brze i lake zarade. Pri tome se koriste roditeljskim karticama za uplatu inicijalnih ili dodatnih uloga, a ako se problem na vrijeme ne uoči moguće su značajne štetne posljedice.

Danas se često govori i piše i o nasilju putem interneta (eng. cyberbullying). Djecu mogu napadati i uznemiravati drugi korisnici interneta koji ih vrijeđaju, prijete, psuju, šire laži, ugrožavaju privatnost, izruguju se i slično. 

Djeca na internetu mogu postati i žrtve seksualnog uznemiravanja. 

Kao i za izlaske iz sigurnosti doma u stvarnom životu, i za izlaske na internet vrijedi osnovno pravilo: zaštiti dijete od opasnosti na internetu znači naučiti dijete sigurnim načinima korištenja, baš kao što ga podučavate i svim ostalim životnim vještinama.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
internetski poslužitelji

Koja je razlika između statičke i dinamičke IP adrese?

Više s weba