nije za svakoga

Hrvati su poludjeli za paleo dijetom, no stručnjaci upozoravaju: 'Ona može izazvati ozbiljne probleme'

25.2.2016. u 18:31/ Ružica Đukić

Jedan od najguglanijih pojmova prošle godine u Lijepoj našoj je Paleo dijeta. Prehrana bazirana na onome što su jeli naši pradavni preci, lovci iz kamenog doba, bazira se na proteinima, vitaminima i vlaknima i obećava čudotvorne rezultate. Istina, gubite kile kao od šale, ali zdravlje vašeg organizma oziljno se narušava

Paleo dijeta jedan je od najguglanijih pojmova prošle godine u Lijepoj našoj. Njen mit brzo se proširio, a svakim danom ovaj koncept prehrane ima sve više pristaša. 

Marcelina bitka s kilogramima počela je prije četiri godine kada se naglo udebljala 40-tak kilograma. Liječnici su ustanovili da je krivac poremećaj rada štitnjače. Dvije je godine pokušavala smršavjeti raznim dijetama dok se u lipnju prošle godine nije odlučila za Paleo. Takav način prehrane uključuje meso, ribu, voće, povrće i masnoće, a izbačene su sve rafinirane namirnice, ugljikohidrati i mliječni proizvodi. 

"Nakon osam mjeseci što se kilograma tiče, izgubila sam njih 12. Ali ono što je interesantno za Paleo, meni su antitijela porasla, iako su prethodno bila u normali", otkrila je Marcela Galant. 

Marcela, kaže, nije sigurna jesu li njezini lošiji zdravstveni parametri posljedica Paleo dijete, ali znanstvenici su sigurni - Paleo može izazvati velike zdravstvene probleme, pogotovo kod fizički neaktivnih osoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, uz paleo dijetu bi išao i paleo način življenja. To mi danas nikako ne provodimo i pokušaj da se samo jedan aspekt iz tog vremena od prije 
10.000 godina prenese u naš svijet je, ja bih rekao, pomalo čak i komičan", prokomentirao je specijalist internist Ivo Radman.  

Liječnici tvrde da je izvrsna stvar kod Paleo dijete to što zagovara potpuno izbjegavanje rafiniranih namirnica, koncentirane šećere i aditive. Ipak, prekomjeran unos masti štetan je. 

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

"Preopterećenje masnoćama vodi u jedan drugi put. Osim toga, na dulji rok ova dijeta koja isključuje mlijeko i mliječne proizvode pati od manjka kalcija", rekao je Radman.

Profesionalni sportaši koji ulažu ekstremne napore, s Paleo načinom prehrane ostvaruju dobre rezultate, ali neaktivne ili prosječno aktivne osobe - posve suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo će se prehladiti zato što će im pasti razina imunološkog sistema na razinu održavanja. Pokupit će nekakav virus, razbolit će se, bolit će ih glava...", upozorio je fizioterapeut Ivan Golubiček. 

Nisu u pitanju samo fizičke poteškoće nego i one psihičke. 

"Čovjek poludi od želje da pojede nešto slatko, psihički se loše osjeća. Počet će vjerojatno dobivat neke grčeve u mišićima"kaže Golubiček. 

I sve nas to dovodi do uvjerenja da čudotvorne dijete ne postoje. Ili ako već daju genijalne rezultate - nažalost nisu zdrave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo jesti sve umjereno i radije se pridržavati toga da naše obroke smanjimo i svi ćemo sigurno biti mršaviji i zdraviji", rekao je Radman. 

Mediteranska prehrana i dalje je najbolji i nasigurniji put prema vitkom tijelu i zdravom organizmu. Teži, ali ispravniji i najvažnije - zdraviji. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tri, dva, jedan - kuhaj!

Špiček želi biti Doris, a Mate masira Mateju - pogledajte žiri u opuštenom izdanju

Više s weba