'Tekuće zlato'

Jedni ste od onih koji misle da barem tjesteninu znaju skuhati? Prevarili ste se

Image
Foto: Thinkstock

Nema osobe na ovom svijetu koja ne voli tjesteninu niti studenta koji bi preživio bez nje. No, krivo smo je cijedili cijelo vrijeme

17.7.2018. u 9:30/ Život i stil

Tjestenina je univerzalna namirnica koja spašava živote mnogim lijenim studentima, zauzetim mamama i tatama. Dolazi pripremljena, kuha se otprilike 10 minuta, a uz bilo koji umak ili vrhnje pretvara se u pravi užitak. 

Osim toga, priprema ne može biti jednostavnija pa se čak i oni najgori kuharski amateri usude poigrati se u kuhinji. Međutim, ovo će vam gastronomsko otkriće promijeniti pogled na tjesteninu. 

Postupak je jednostavan: voda zakuha, ubacimo tjesteninu, skuha se i iscjedimo je u sudoperu kroz cjedaljku. 

Image

Tjestenina

Foto: Thinkstock.com
Image

Tjestenina

Thinkstock.com

(FOTO: Thinkstock)

Upravo je postupak cijeđenja ključan trenutak, a većina nas jednostavno tjesteninu propere, baci 'prljavu' vodu u kojoj se kuhala i nastavi s pripremom. To je ogromna greška jer upravu tu vodu chefovi zovu 'tekućim zlatom' i kažu da je prava grehota baciti je. 

Voda u kojoj pripremate tjesteninu trik je u rukavima mnogih kuhara za savršen umak uz tjesteninu. Ona pomaže emulgirati umak i učiniti ga gušćim u ukusnijim. 

Kako funkcionira?

Emulzifikacija je postupak u kojem se dva elementa, koja se inače odbijaju, spoje. U našem su sluaju to voda i sol. Međutim, tjestenina sadrži škrob koja djeluje kao emulgator, a kada se voda od kuhanja doda u umak, umak postaje gušći i ukusniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući ovom triku više na tanjuru tjestenine nećete imati 'vodicu' koja kao da se odvoji od ostatka umaka i tjestenine. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mirjana Špoljar

Uzmite olovke: stiže recept za najbolje pince koje ćete ikad probati

Više s weba