sunce u tanjuru

Jesenska ljepotica krem juha od bundeve: savršenstvo boje, okusa i mirisa!

Image
Foto: Thinkstock

Ako je nešto lijepo kao slika, onda je to juha od bundeve ili tikve. Zahvaljujući narančastoj boji bundeve i mrkve vaš će tanjur izgledati kao da ga je kistom dotaknuo Vincent van Gogh! O okusu nećemo niti govoriti. Kušajte je!

11.10.2015. u 8:00/ Marijana Markelić

Sastojci za 4 osobe

  • pola veće butternut tikve (muškatne bundeve)
  • glavica luka
  • jedna veća mrkva
  • 1 krumpir srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka
  • maslac ili mast
  • muškatni oraščić - količina po želji
  • sol, papar
  • kajenski papar - ako volite ljuto
  • timijan

Krutoni - prepečeni komadići kruha

Ako vam je ostalo starog kruha sada je idealni trenutak da ga iskoristite. Narežite dvije kriške kruha na kockice, prelijte žlicom maslinovog ulja, lagano posolite (čak i nije potrebno), promiješajte rukama i zapecite na tavi ili u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva - samo nekoliko minuta dok ne porumene. 

Priprema juhe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Usitniti luk, mrkvu izrezati na kolutiće, bundevi oguliti koru (nije teško) i isjeći je na kockice. Krumpir također isjeći na kockice. Neka vam kockice krumpira i bundeve budu slične veličine. 
  • Na maslacu ili masti dinstati luk i dodati dva listića kadulje. Kad se luk zažutio, dodati ostalo povrće i dinstati pet minuta na laganoj vatri pazeći pritom da ne zagori.
  • Posoliti i popapriti pa podliti toplom vodom, povrtnim ili pilećim temeljcem. Neka tekućina prekrije povrće.
  • Pustiti da se kuha dok povrće ne omekša pa usitniti štapnim mikserom ili u blenderu.
  • Vratiti natrag u posudu u kojoj ste kuhali, ako je pregusto dodati još vode, naribati muškatni oraščić i dodati svježe listiće timijana. Oni će osim okusom, uvelike svojom zelenom bojom pridonijeti izgledu juhe. 

Posluživanje

Na stol zasebno stavite juhu i komadiće prepečenog kruha pa neka svatko uzme koliko hoće. Važno je juhu ne služiti sasvim vruću jer bi kruh u njoj omekšao. Neka bude takva da se odmah može jesti. Ako pazite na detalje, predlažemo da ovu žarko žuto-narančastu juhu poslužite na nekom tamnozelenom stolnjaku :)

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Uslast!

OSTALI JESENSKI RECEPTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživajte u plodovima jeseni: fantastični domaći keksići od bundeve i čokolade

Jedni ih zovu cimet rolice, a drugi pužići s cimetom - kako god da se zvali sigurni smo da će razveseliti vašu obitelj i prijatelje

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tri, dva, jedan - kuhaj!

Moira i Zdravko: Najteži nam je bio pad s 'titana' na deseto mjesto

Više s weba