deklaracija zdravlja vrijedi

Jeste li se ikada zapitali što zapravo jedete kad jedete riblje štapiće?

8.1.2016. u 18:10/ Dario Todorović

Riblji štapići, pripravak omiljen među djecom, pun je svega, a najmanje ima ribe. Prije ćete u njima pronaći škrob, pšenično brašno ili recimo kvasac

Riblji štapići - praktični su i poprilično ukusni. I sve bi bilo super kada ne bi bilo te izdajničke deklaracije. Ona ne može skriti podatak kako se u ovim štapićima nalazi samo 22 posto ribe. Možda tek peraja ili dvije. 

U ribarnici je barem jasno. Kad kupiš ribu, dobiješ ribu i samo nju. Tu nema nikakve filozofije niti sitnih slova. 

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati oni pakirani riblji štapići koji sadrže više od 50 posto ribe. Samo jedan od dvadesetak proizvoda na tržištu ima više od 60, dok je sramotnih 22 posto standard kod većine proizvoda s polica trgovina. U ostatku smjese skriva se svašta, a najviše škroba. 

"Imamo pšenično brašno, vodu, sol, kvasac, kurkumu, začinsku papriku i slično. Uvijek bi preporučila kao nutricionistkinja što ima veći udio ribe. Taj novac ćete dati za kvalitetniji proizvod i dobit ćete riblji štapić onakav za kakav kupci vjeruju da bi trebao biti", pojasnila je nutricionistkinja Diana Gluhak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teoretski se može dogoditi da na tržište stigne i riblji štapić sa svega 10 posto ribe i svejedno bi se zvao ribljim štapićem.

"Ne postoji pravilnik koji definira što je riblji štapić i koji udio ribe on mora imati. Zato je važno da potrošač pročita deklaraciju i da odabere proizvod koji ima veći udio ribe", naglašava Diana Gluhak.

Upravo se čita

Image
LET 3 KOD MOJMIRE

O pobjedi: 'To su sile kozmičke zavjere, kao da nas guraju da pobijedimo na Dori, pa i na Euroviziji'

Često ne piše od koje su točno ribe napravljeni i u kojem su moru plivale. Nije osobito teško napraviti domaće, prave riblje štapiće, ali tu se gubi onaj dio praktičnosti zbog koje su oni tako popularni. 

Proteini koji stižu od ribe ljudskom organizmu su najprobavljiviji i to je jedan od razloga zašto bismo ribu morali jesti što češće. Ako ste se već odlučili na onu u obliku štapića, pripazite barem da se ono riblji ne odnosi samo na njihov naziv. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odobrili stručnjaci

Tri jednostavna koraka kako napraviti savršeni cappuccino kod kuće

Više s weba