S ORANICA NA JADRAN

Kada ćemo napokon dobiti pravu zeleno-plavu magistralu?

21.5.2013. u 18:59/ RTL

Sa zelenih slavonskih oranica na tanjure plavoga Jadrana. Tako su obećavali ministri ove i svih bivših vlada, no meni na obali ostao je isti - s mnogo hrane i pića iz uvoza. Uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada se očekuje još više uvozne robe, proizvođači kontinentalne Hrvatske put do mora utiru na različite načine, i uglavnom - sami.

U zadarskim restoranima i ove sezone lokalni i svjetski specijaliteti, ali ne i slavonski.

"Mi u našem restoranu nemamo u ponudi jela iz Slavonije. Imamo tek slavonska vina koja su jako dobra i gosti ih hvale", kaže ugostitelj BožoVedrić.

Hvalili bi i baranjski kozji sir sa vinom ili ljutom paprikom, no put do Jadrana prepušten je vlastitoj snalažljivosti.

"Došli smo do naših kupaca najčešće preko sajma ili interneta, a nerijetko sjednemo u automobil i jednostavno obiđemo ugostitelje", opisuje svoje probleme proizvođač kozjeg sira DarioGeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spajanju zelene s plavom Hrvatskom rade i valpovački povrtlari koji strancima mogu ponuditi domaći češnjak.

No, umjesto domaće, turistima nudimo 80 posto uvozne hrane. Od 1. srpnja, kada nestanu carine, ta će brojka biti još veća.

Upravo se čita

Image
'ZBUNJEN SAM I SMETEN'

Zavadlav pisao sutkinji: 'Ne pada mi na pamet baviti se vašim pitanjima, ne mislim gubiti vrijeme na vas'

"Sustavno se ništa nije dogodilo u smislu dakle povezivanja zelene i plave linije i činjenica je da se nalazimo u trenutku i okolnostima koje će to sigurno i pogoršati", smatra predsjednik HGK Osijek ZoranKovačević.

U Osijeku je osnovana burza preko koje se kupci s mora nastoje spojiti s proizvođačima na kontinentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proizvođačima je najveći problem plasirati taj proizvod, najveći problem je naći ljude od kojih će naplatiti taj proizvod, a s druge strane i ljudi u Hrvatskoj ne mogu naći domaće proizvode, gdje će ih kupiti", otkriva voditelj burze domaćih proizvoda i usluga StjepanPuškarić.

Obećanja dosadašnjih vlada o zeleno-plavoj magistrali, nisu se ostvarila. Slavonski okusi ostaju rijetkost na jadranskoj trpezi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SLATKA JESEN

Jedni ih zovu cimet rolice, a drugi pužići s cimetom - kako god da se zvali, osvojit će vas!

Više s weba