Korisni savjeti

Kako kroz dulji period očuvati namirnice svježima i zdravima?

8.9.2014. u 18:00/ RTL

Događa li se i vama da vam povrće strune već nekoliko dana nakon što ste ga kupili? Smežurani krumpir ili gnjeckava rajčica zasigurno nisu poželjni u vašoj smočnici. Ana Miščević otkriva u čemu griješimo. Pogledajte gdje i na koji način treba skladištiti namirnice kako biste produljili njihovu svježinu, a time i uštedjeli.

Dali ste sve od sebe kako biste pronašli samo najbolje plodove prirode - netom ubrane, neprskane i zdrave. No čim iz vrta stignu u vaš dom - samo ste vi odgovorni za njihovu sudbinu! Mi vam donosimo savjete kako pravilno skladištiti namirnice kako bi što dulje ostale svježe i ukusne!

Rajčica je u većini domaćinstava pogrešno pohranjena - zato, ako ste i vi jedan od onih koji je drže u hladnjaku, izvadite je i stavite na pravo mjesto!

''Kad stavljate rajčicu u hladnjak, na taj način spriječavate njezino zrenje, a upravo zrenje daje rajčici boju i okus'', objašnjava Mario Ščetar s prehrambeno – biološkog fakulteta.

Eko proizvođačica Zdenka Dodig dodala je svoj savjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Morate je držati na sobnoj temperaturi, nikako u najlonskoj vrećici  jer će to ubrzati raspad'', kaže Zdenka, te dodaje i savjet o očuvanju crvenog luka:  

''Crveni luk ćete dugo u smočnici održavati jednim malim trikom – ukoliko ga stavite u običnu najlonku, stavite luk za luk a između svakoga zavežete čvor.''

Upravo se čita

Image
Vela luka

Vraćali se iz noćnog izlaska, vozač poginuo, suvozač lakše ozlijeđen

Za krumpir je hladnjak pravi neprijatelj!

''Škrob od kojeg je krumpir građen tako se pretvara u šećer i stoga nećete dobiti slatki krumpir nego jedan jakog neadekvatnog okusa'', otkrio je Ščetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato krumpir držite u smočnici, na tamnom mjestu po mogućnosti u papirnatoj vrećici! A negdje na sobnoj temperaturi najbolje je da se krumpir sretne s citrusima - koji se također ne drže u hladnjaku!

I začinsko bilje trajat će dulje pohranite li ga pravilno u svom domu!

''Celer i svo začinsko bilje možete držati potopljeno u vodi, na radnoj površini do 5-6 dana, a ukoliko ga stavljate u hladnjak, donji dio stabljike umotati u foliju, i potom ćete ga staviti u posudicu za led'', savjetuje Zdenka.

A evo i Zdenkinog savjeta kako jajima produljiti rok trajanja za koji, sigurni smo, rijetki od vas znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nastojte šiljasti kraj držati prema dolje kada ih spremate,

Jaja naopačke možda su vam novost, no ona da 'svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje' - već generacijama živi među ljudima. Potrebno je samo voditi brigu da ta jaja, baš kao i sve što jedemo, bude zdravo i svježe!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZA POLIZATI PRSTE

Pečena teletina sa šampinjonima

Više s weba