Tri, dva, jedan - kuhaj!

Kulinarske tehnike: Mate Janković objasnio što znači konfitiranje

Image
Foto: RTL

Za konfit se smatra da je nastao u Francuskoj iz potrebe da se meso kao namirnica održi u razdoblju kada se do njega teško dolazi, a to je zima

4.12.2017. u 12:55/ RTL

U eri moderne kuhinje i raznovrsnih tehnika, sve više zaboravljamo na stare tehnike, poput kuhanja u masnoći, koja se zove confit, a čita se konfi. Tehnika je nastala u prošlim vremenima kako bi se namirnice mogle sačuvati što duže - to je bilo doba kada nije bilo hladnjaka i ledenih smočnica

Confit, čije su recepture do savršenstva doveli Francuzi, poznat je diljem Europe. Tehnika je zasnovana na kuhanju mesa, povrća, ribe i drugih namirnica bogatih bjelančevinama u "fluidu“ – masnoći biljnog ili životinjskog podrijetla na niskoj temperaturi.

"Konfitiranje je kulinarska tehnika koja se u većini slučajeva i radi u pećnici“, kazao je Mate te dodao da je vrlo teško regulirati to jelo onda kada ga stavimo na plin.  Čak i kada je plin na najmanje, Mate opominje da nema garancije da će temperatura biti onakva kakva treba biti. Postupak pripreme confita je vrlo jednostavan, namirnice se polože sa začinima u otopljenu masnoću, zagriju, te polako kuhaju kroz više sati. 

Na što sve treba paziti kada koristimo ovu kulinarsku tehniku, pogledajte sami u priloženom videu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražite još zanimljivih članaka na portalu 321kuhaj

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
BOGATSTVO OKUSA

Pečena svinjetina i teletina s krumpirom u kikiriju

Više s weba