fino i jednostavno

Stiglo je vrijeme za spremanje zimnice: donosimo vam recept za pekmez od grožđa s karamelama

16.9.2015. u 16:15/ Edita Misirić

Studentica Kristina Grofelnik radi najfiniju zimnicu koju smo ikada probali. Ne boji se eksperimenata pa se u njezinoj kuhinji uvijek kuha nešto neobično

Pekmez od grožđa s karamelom 

Odvojite mesnati i kožnati dio bobica. Mesnati dio izmiksajte u blenderu i procijedite kroz cjedilo. Sok od grožđa ponovno stavite u blender i dodajte kožice kako bi vratili aromu i boju grožđa. Kašu od grožđa ostavite sa strane dok pripremate karamelu.

Uzmite 200 grama šećera i stavite na laganu vatru dok ne dobijete lagano smeđu boju. Karamelu ne smijete mješati kako se ne bi iskristalizirala. Kada se šećer otopi i posmeđi, u nju dodajte kašu od grožđa i miješajte dok se karamela ponovno ne otopi. Kada se karamela otopi, dodajte ostatak šećera i melisu te ostružite štapić vanilije.

U ovoj fazi možete dodati želin ukoliko želite prije završiti pekmez. Ali pekmez možete i nastaviti kuhati bez želina još pola sata i sam će se ugustiti. Gotovi pekmez ulijte u teglice, dobro ih zatvorite i stavite u pećnicu na 150 stupnjeva 45min.

Božićni pekmez od bundeve

Sastojci: 1kg bundeve, 250g šećera, 0,2dcl soka od naranče, 2 štapića cimeta, 3 žlice orehovca, želin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bundevu očistite i razrežite na kockice. Kockice prokuhajte u soku od naranče pomiješanom s vodom oko sat vremena (dok bundeva ne omekša). Kockice ocijedite i izmiksajte u blenderu i stavite ponovno kuhati sa štapićima cimeta I šećerom. Nakon pola sata umiješajte želin i orehovac. Gotovim pekmezom popunite staklenke i pasterizirajte u pećnici na 150 stupnjeva otprilike 30-45min.

Sataraš na 3 načina 

Sastojci: 1,5kg luka, 1kg paprike, 0,5kg rajčice, sol, ulje, kukuruz i čili, svježi origano i bosiljak, curry

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO!

Prvi put za naše kamere progovorio HGSS-ovac napadnut na Platku: 'Sve mi je stresno'

Luk, paprike i rajčicu nasjeckajte na sitne komadiće (ili ih izmiksajte u multipraktiku). Zagrijte ulje u velikoj tavi (wok tavi) i prvo popržite luk. Nakon 15-tak minuta dodajte papriku i pržite još 15 minuta. Na kraju dodajte rajčicu i kuhajte još 20 minuta. Sataraš začinite solju po vlastitom ukusu.

Sataraš razdijelite na tri jednaka dijela u različite posude. U prvu posudu po želji umiješajte kukuruz i čili kako bi dobili meksički sataraš. U drugu posudu umiješajte nasjeckani bosiljak i origano za talijanski umak, a u treću posudu umiješajte curry za indijski umak. Svaku smjesu punite u posebne teglice te ih stavite u pećnicu na 150 stupnjeva 45 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedite pametno

Zimski recepti: Zagrijte tijelo, unesite dovoljno vitamina i izbjegnite prehlade i umor

Više s weba