strah i neuspjeh

Krivo je bojati se straha i isključivo tragati za srećom

Image
Foto: www.profimedia.hr
shimmer fallback

Ana Čerenšek

Osnova života je miks svega, stalna je samo promjena, a tragati isključivo za srećom pogrešna je strategija

20.3.2019. u 12:55/ Ana Čerenšek

Često čujem misao da je nekoga strah nešto napraviti jer mu je previše stalo do toga i boji se neuspjeha. Strah - ta toliko iskonska i intenzivna emocija koja nas koči na putu prema bitnom. Da, baš je strah ona emocija koju bi najviše trebali slušati, ne od nje i bježati. Naime, strah vam pokazuje smjer koji je uistinu bitan za vas, smjer gdje se krije vaš napredak.

Što je nama namjera u životu? Uspjeti, izbjeći neuspjeh, postati prosječan ili pak izvrstan? Rijetko si postavljamo baš tako deteministčna pitanja. Više manje, pokušavamo preživjeti od dana do dana i učiniti si život čim ljepšim i podnošljivijim. Izbjegavajući loše emocije, plovimo iz događaja u događaj, štiteći sebe i svoje biližnje od nedajbože kakvog neuspjeha.

I što s tim postižemo osim frustracije? 

Što ako vam kažem da život nije slučajno opisan kroz prezentaciju Jin Janga, prepletenost dobrog i lošeg? Bez izdaha nema udaha, a bez padova nema uspona. Što ako vam kažem da vas loša iskustva grade jednako kao i dobra i da se trebamo veseliti izazovima jer bez njih nećemo imati priliku postati izvrsni - nikad.

Image
savjet stručnjaka

Što je mentalni trening ili kako kvalitetno raditi na sebi?

Image
savjet stručnjaka

Što je mentalni trening ili kako kvalitetno raditi na sebi?

Ako dijete štitimo od loših događaja u kojima će biti razočarano ili pak nesretno, mi mu ne pružamo priliku da se nauči nositi s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako tako i s nama, ukidajući loše ili nepovoljne događaje, izbjegavajući ih, mi smo si uskratili priliku učenja kako se nositi s onim što nije super ili najbolje. Emocionalna agilnost je prijeko potrebna za razvoj mentalnog fitnesa. Jer život nije sazdan samo od lijepog, nisu samo lijepe stvari te s kojima ćemo se morati suočavati. Postoje i izazovi, nesreća, tuga, razočaranje, ljubomora, apatija... cijeli spektar “negativnih” emocija s kojima također moramo znati što ćem učiniti. Spremanje pod tepih rijetko ima smisla.

Dapače, ako dovoljno dugo spremate stvari pod tepih, taj tepih može narasti toliko da ne vidite više prst pred nosom. Može vas baciti u izolaciju. Osnova života je miks svega, stalna je samo promjena, a tragati isključivo za srećom pogrešna je strategija

Vidi slučaja, baš će trenutci izazova, trenuci koji vam nisu najugodniji, tjerati vas da rastete, da se mijenjate, oblikujete i postajete fit u svakom pogledu. Baš će vas ti trenutci naučiti da je i dobro i loše zapravo dobro - za vas.

<para><strong>O autorici: </strong></para><para><em><strong>Ana Čerenšek </strong>je psihologinja i mentalna trenerica. Cijelu karijeru provodi u savjetodavnom radu sa stotinama sportaša, sportašica, menadžera, glumaca, pustolova, ali i s ostalima u potrazi za izvrsnošću. Predstavlja dio tima vrhunskih sportaša poput Damira Martina (srebrni veslač iz OI Rio 2016.), Lovre Majera (najbolji mladi nogometaš 2017. i 2018.) i Ivana Raiča (kapetan odbojkaške reprezentacije hrvatske). Ana provodi poslovne treninge i edukacije za niz domaćih i međunarodnih tvrtki. Uz Igora Čerenšeka bila je član tima Davora Rostuhara, jedinog Hrvata na Južnom polu 2018. godine.</em></para>

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Image
uznemirujući video

VIDEO Maloljetnici divljali u automobilu: 'Boli nas k... ako se zabijemo'. Pa završili u stupu

Image
8. veljače

Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Imaš priču? Javi nam se!
Pošalji priču