važnost kretanja

Djeca trebaju slobodnu igru koja nije ukalupljena u rasporede i silna pravila

Image
Foto: Pexels
shimmer fallback

Iva Brčić

Djeca su nesposobnija i bolesnija nego bilo koja prijašnja generacija. Razlog leži u nedostatku nestrukturirane igre i nesputanog boravka u prirodi

31.1.2020. u 9:40/ Iva Brčić

Svi ćemo se složiti da je kretanje iznimno važno za normalan razvoj djece. Unatoč tome, danas se djeca kreću manje nego ikad prije. Dane provode zatvoreni u vrtićima, za školskim klupama, a kod kuće pred malim ekranima. U Hrvatskoj nema podataka koliko mališani dnevno provedu vremena na otvorenom, odnosno na danjem svjetlu, ali vjerujem da je trend sličan kao i u recimo Britaniji i drugim zemljama Europe gdje je to u prosjeku 16 do 20 minuta. Uostalom, svjedoci smo da su dječji parkovi po Zagrebu sve prazniji.

Važnost kretanja

Svjedoci smo već opće prisutnog problema gustih rasporeda mališana koji su prenatrpani brojnim obavezama, kako školskim tako i onim izvanškolskim aktivnostima. Više nema djeteta koje ne ide barem na jedan sport ili pak neku kreativnu radionicu. Unatoč tome, djeca su nesposobnija i bolesnija nego bilo koja prijašnja generacija.

Razlog leži u nedostatku nestrukturirane igre i nesputanog boravka u prirodi. Naravno da nema ništa loše u organiziranim aktivnostima, ali djeca trebaju slobodnu igru koja nije ukalupljena u rasporede i silna pravila. Trčanje, penjanje, vožnja biciklom, skakanje po lokvama ili spuštanje niz tobogan je sasvim dovoljno da zadovolji njihove potrebe.

Tako recimo, trčanje po parku s prijateljima je upravo ono što dijete treba kako bi povećalo svoju izdržljivost. Redovito trčanje jača srce i poboljšava sposobnost tijela da svojim stanicama dostavi potreban kisik. A da bi dijete bilo snažnije dovoljno je da se penje po svim mogućim spravama koje nađe na igralištu, naravno uz budno oko roditelja. Tako se jačaju mišići i povećava njihov tonus. Svi znamo da je uz vježbanje vrlo bitno i istezanje. Dijete upravo to čini svaki put kada pokušava doseći igračku ili vježba špagu. Djeci jednostavno nije prirodno da miruju, ona se moraju kretati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog zašto je kretanje toliko bitno je taj što potiče njihov fizički, ali i mentalni razvoj. Osim što tako jačaju mišiće i kosti, manje su sklona debljanju i zdravstvenim problemima. Nikako ne treba zaboraviti i da djeca koja se redovito kreću bolje spavaju, više surađuju, imaju manje ispada bijesa, lakše se koncentriraju, te bolje i lakše usvajaju novo gradivo.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Prednosti boravka u prirodi

Boravak u prirodi je iznimno važan za zdravlje djece. Postaju otpornija na hladnoću, a i na otvorenom se puno teže zaraziti bakterijom ili virusima koji vole tople zatvorene prostore. Ne smijemo zaboraviti da je danje svjetlo iznimno važno jer putem njega organizam dobiva potrebne količine D vitamina koji pak igra važnu ulogu u jačanju imuniteta. Jedan od razloga zašto se sve više povećava broj alergija i bolesti dišnih puteva kod djece je upravo nedostatak boravka na otvorenom. Možda zvuči kontradiktorno, ali bolesna djeca trebaju ići van kako bi im se pročistili dišni putevi, te kako bi dobili D vitamin. Slobodno pitajte bilo kojeg pedijatra.

Osim što boravak u prirodi pridonosi jačanju imuniteta i otpornosti, ima i veliku ulogu u razvoju mentalnih sposobnosti, razvoju empatije i općenito u stvaranju pozitivne slike o sebi. Svaku put kad se dijete samostalno popne na drvo ili preskoči blatnu lokvu uviđa da je sposobno to samo napraviti, ima osjećaj kontrole nad okolinom i razvija osjećaj postignuća. Upravo to mu jača samopouzdanje i vjeru u samoga sebe. Tamo gdje su treneri, koji nadgledaju svaki pokret, to baš i nije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prirodi mogu razvijati svoju maštu i kreativnost. List može biti brod, grančica svemirski brod, a žir neobičan prijatelj. Tada djeca ne moraju biti opterećena brojnim pravilima i granicama. Mogu slobodno istraživati okolinu, biti što žele i nesputano učiti. Također dolazi do aktiviranja svih osjetila. Danas je to poprilično teško postići jer nam se nude stimulansi koji potiču samo ona vizualna i auditorna osjetila, a to nam umanjuje iskustvo. Upravo sve navedeno potiče razvoj kritičkog mišljenja, pronalaženje rješenja za problem i olakšava učenje. Tako uče i misliti van okvira, a to je ključno za uspjeh u svim aspektima života.

Kroz igru uče i kako se odgovorno ponašati prema prirodi. Povezuju se s njom i razvijaju ekološku svijest. A moramo priznati da je danas to iznimno važno. Baš zbog nemara i nebrige za ono što se uzimalo zdravo za gotovo, svi patimo, a ponajviše djeca. Zato od najranijih dana s djecom treba učiti kroz slobodnu igru na otvorenom.

Naravno boravak u prirodi ima i jedan veliki učinak koji je roditeljima itekako važan - smanjenje ispada bijesa. Ispadi bijesa se događaju zbog dosade, jer dijete nije zadovoljno, jer je pod pritiskom da se stalno mora ponašati na određeni način, te mora poštivati pravila koja ne razumije. Što je više vani to će biti zadovoljnije i suradljivije. Zato, primjereno se obucite i krenite van.

Evo i nekih aktivnosti koje će kod mnogih pobuditi sjećanja na vlastito djetinjstvo, a razveselit će i njihove mališane:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Skakanje po lokvama
  • Igranje lovice
  • Igranje skrivača
  • Polje s preprekama koje dijete mora prijeći
  • Ako imate psa izrada polja s preprekama s djetetom, a koje će pas morati prijeći
  • Vožnja biciklom
  • Potraga za blagom

O autorici:

<para><em><strong>Iva Brčić</strong> mag. soc./fil. je mama osmogodišnjaka koja je prije šest godina je postala edukatorica svjetski renomiranog programa - The Happiest Baby. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju djece. 2014. osnovala je udrugu <a href="https://najsretnijabeba.webs.com/"><strong>Najsretnija beba Hrvatska</strong></a>™, kroz koju provodi radionice poput Spavanje bez suza, Vrtić bez suza, Holističko majčinstvo koje pridonose prevenciji sindroma tresenog djeteta i među vršnjačkog nasilja. Iva surađuje s vrtićima, školama te fakultetima.</em></para><para><em>Udruga Najsretnija beba Hrvatska i Biohom, Centar za homeopatiju i energoterapiju, organiziraju radionicu Holističko majčinstvo svaki tjedan od ponedjeljka do srijede. Za sve informacije javite se na najsretnijabeba@gmail.com ili info@biohom.hr</em></para>

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Image
uznemirujući video

VIDEO Maloljetnici divljali u automobilu: 'Boli nas k... ako se zabijemo'. Pa završili u stupu

Image
8. veljače

Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Imaš priču? Javi nam se!
Pošalji priču