kad beba plače

Grčevi kod beba: Plač je vrsta poziva u pomoć jer beba želi zaspati

Image
Foto: www.profimedia.hr
shimmer fallback

Iva Brčić

Ne tako davno pedijatri su preporučivali povijanje, ljuljuškanje, dojenje i puno nošenja. A onda se razvojem industrije dječje opreme to polako počelo mijenjati

10.6.2019. u 9:30/ Iva Brčić
Play logo

Kolike su prvi problem s kojom se susreću brojni moderni mladi roditelji. Unatoč razvijenoj medicini, kolike i dalje za mnoge pedijatre ostaju misterij. Sve što mogu reći izbezumljenim i iscrpljenim roditeljima je: "Izdržite. Proći će" ili pak prepisati neke od kapi koje u glavnom ne djeluju. 

Ne tako davno pedijatri su preporučivali povijanje, ljuljuškanje, dojenje na zahtjev i puno nošenja. A onda se razvojem industrije dječje opreme i silnih pomagala, to polako počelo mijenjati. Zapravo, počelo se roditelje sve više poticati da što prije odvoje dijete od sebe. A upravo to je pridonijelo porastu broja djece koje imaju kolike. Smatra se da u modernom, naprednom zapadnom svijetu oko 20% novorođene djece muče kolike.

Play logo

Bebama je potreban fizički kontakt

Image
edukatorica savjetuje

Prvi bebini mjeseci: Što su kolike i kako smiriti bebu?

Image
edukatorica savjetuje

Prvi bebini mjeseci: Što su kolike i kako smiriti bebu?

Naime, bebama je potreban fizički kontakt, a na to se zaboravilo. On im je nužan za preživljavanje. Kada roditelj nosi bebu ona radi mikro pokrete koji utječu na razvoj mišića i kostura. Disanje roditelja i njegovi otkucaji srca pomažu regulaciji bebinog disanja i rada srca. Uostalom, beba je punih devet mjeseci bila nošena i slušala zvukove koje je proizvodilo majčino tijelo. Treba joj vremena da se nauči živjeti bez toga.

Ne smijemo zaboraviti da je kao fetus, beba imala stalno dostupnu hranu. Sada ona osjeća nešto čudno - glad i mora ju nekako utažiti. Mora hranu gutati, a njoj je to potpuno strano. Uz hranjenje je usko vezana i probava. Probava kakvu nikada do sada nije imala. Senzacije prije nego se mora pokakati su joj pomalo zastrašujuće i neugodne. S tim više što ne znaju kako kakati. To vam se vjerojatno čini kao bezvezna tvrdnja, ali nije. Bebin organizam još nije svlado kako stisnuti želudac i crijeva, a otvoriti anus, pa beba kada kaka sve stisne što je jače moguće. Probajte se vi pokakati kroz stisnuti anus.

Zvukovi koji smiruju bebu

Jeste li se ikad pitali zašto zvuk usisavača ili vožnja u automobilu pomaže u smirivanju kolika? Zato što bebu ništa ne boli. Da ju boli, tako nešto joj ne bi pomoglo. Jeste li ikada nekog čuli da je rekao da ga je glava prestala boljeti dok se vozio u tramvaju ili busu? Ne bih rekla. Zapravo, vjerojatno mu je bilo još gore. Jeste li ikada dobili objašnjenje zašto se kolike javljaju baš pred noćno spavanje?

Play logo

Kako to da beba s kolikama normalno spava preko dana i nema problema s probavom, a po noći je prava drama? Preko dana joj je pažnja usmjerena na nove informacije (mirisi, zvukovi, glasovi...) i te senzacije vezane za probavu zanemaruje. Mogli bismo reći, da nema vremena razmišljati o njima. Međutim, kada dođe vrijeme spavanja i kada nema više stimulansa, pažnju usmjeri baš na to. Plač je vrsta poziva u pomoć - "Pomozi mi da zaspim". Međutim, kako roditelji ne znaju kako joj pomoći, ona počinje sve jače i jače plakati u nadi da će dobiti adekvatnu pomoć. A kako joj pomoći? Pa da joj pružimo ono što će ju smiriti - ono što joj je poznato i smirujuće, odnosno uvjeti koje je imala u maternici

O autorici:​

Play logo
<para><em><strong>Iva Brčić</strong> mag. soc./fil. je mama osmogodišnjaka koja je prije šest godina je postala edukatorica svjetski renomiranog programa - The Happiest Baby. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju djece. 2014. osnovala je udrugu Najsretnija beba Hrvatska™, kroz koju provodi radionice poput Spavanje bez suza, Vrtić bez suza, Holističko majčinstvo koje pridonose prevenciji sindroma tresenog djeteta i među vršnjačkog nasilja. Iva surađuje s vrtićima, školama te fakultetima.</em></para>

Pročitajte još:

Play logo

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
JEZIV SLUČAJ

Nakon 12 godina u bijegu uhićen ubojica iz Makarske: Upucao je kamatara i gurnuo ga s litice dok je još bio živ

Image
POČELO RAŠČIŠĆAVANJE

Šteta u Mintu vrtoglavih 800.000 eura. Vlasnik očajan: 'Ne puštamo nikoga u klub, rasvjeta i uređaji su rastopljeni'

Image
IZRAZI SUĆUTI

U prometnoj nesreći poginula omiljena povjesničarka: 'Uvijek susretljiva i mila, falit će nam naša Samoborka'

Imaš priču? Javi nam se!
Pošalji priču