pomoći ima

Što učiniti kada u braku nestane kemije?

Image
Foto: www.profimedia.hr
shimmer fallback

Sanja Tatalović

Kako biti seksi i poželjan sebi i partneru kad grcamo u obvezama? Upravo je energija ono što nas je krasilo i privuklo vašem odabraniku i na njoj treba raditi

18.3.2019. u 14:35/ Sanja Tatalović

U početku, sve je divno i krasno. Bajkovito. Navala oksitocina i dopamina preplavljuje vam tijelo. Trnci vam jure tijelom, dlanovi se znoje, srce junački udara. U zanosu ste i preplavljeni osjećajima sreće i ispunjenja. Osjeti u vašem tijelu su spektakularni. Kažete da vam se dogodila ljubav. Što bi po standardima potrošačkog društva glasilo - dogodila vam se sreća jer vam se dogodila ugoda. 

No loša vijest je da je naša biokemija tijela dizajnirana tako da se sustav prilagođavao mogućnostima za preživljavanje i razmnožavanje pa nam je osobnu sreću i pravo na opuštanje gurnuo u drugi plan. Zbog toga nakon kratkotrajne sreće što smo si pribavili hranu i osigurali partnera mi smo opet gladni. Unutarnji nagon tjerao nas je da se dignemo i krenemo ponovno u lov, u život. I onda hit Novih fosila iz 1990. koji pita: „Hoćeš li me voljeti, hoćeš li me maziti kad budemo mi 63?“ ima smisla. Opravdan je strahom od konstante i neznanjem kako tu konstantu održati. Odgovor je samo – kvalitetom.

Svima je to jasno, no je li to normalno?

Režije, krediti, pelene, mala djeca, egzistencija, stari i bolesni roditelji, nasrtljiv i prezahtjevan šef, kompetitivni kolege, loše vrijeme, prometna gužva, loš horoskop – ukratko: stres uništava ljubavnu kemiju, a prije svega uništavaju vas, troši vašu energiju, životni entuzijazam i pretvarate se u robota koji križa zadatke na listi dnevnih obveza. 

A to jesu najveći uzroci izostanka bračne i ne samo bračne kemije. To su razlozi zbog kojih osjećamo depresiju, životni umor, pad elana i posvemašnju nezainteresiranost i samim sobom i stvarima oko sebe. Ako su to samo faze i ako nije prečesto, sretni smo i hvalimo se kako živimo bez tableta za spavanje i smirenje. U protivnom smo hodajuća ljekarna koja uspješno završava dan ako uspije ukrotiti samu sebe - hodajuću frustraciju. 

Kako biti seksi i poželjan sebi i partneru kad grcamo u obvezama i kad se gušimo u tričarijama i nametnutim glupostima prisiljeni društvenim igrama i svim tim suvišnim stvarima koje nas užasno gnjave? Kako živjeti sebe kao biće opušteno i autentično? Možda je važnije pitanje – Kad?

Za povratak ljubavnoj kemiji najprije treba ustanoviti prioritete, uzeti vrijeme, smanjiti stres, smiriti um i živce i odlučiti se - za život ili životarenje? Za život ili preživljavanje? Jednom riječju, za život se treba probuditi iz obamrlosti, automatizma i sna. Trebate povratiti energiju. Upravo je energija ono što vas je krasilo i privuklo vašem odabraniku. Bliskost, intimnost, razumijevanje, čovječnost.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš životni stil i naša tehnologija dramatično se razlikuju od onih iz antičkih vremena, ali ustroj ljudskog uma i dalje je isti. Zato nas i dalje mogu nadahnuti stari filozofi i mislioci, zato junake poput Hamleta, Otela i Ofelije često susrećemo u kazališnim ili filmskim adaptacijama. U svemu je i dalje unutar nas samih ista konstanta na koju se jedino pozivamo kad govorimo o ljubavi. To je čovječnost, istinoljubivost i ljudske kvalitete, bliskost, strast. 

Naš biološki dizajner stariji od novokomponiranih tekovina koje proklamiraju i glorificiraju konzumiranje, trivijalnosti, pasivu, rutinu. A kad se udruže stara tehnologija i novi zahtjevi, onda nastaje opravdani strah. 

Ok, ovo je trebalo biti jedno life style pitanje lakih nota, ali odgovor je potpuno drugačiji nego što ste ikad pročitali. 

Kakav je naboj u vašem braku posljedica je energije i načina na koji živite svoj život. Da biste vratili vatru u svom krevetu, pronađite sebe, svoje zadovoljstvo i smisao u vlastitom životu. Postanite sebi istinski vrijedni i zanimljivi i tada ćete biti uvijek svježa lovina, tada ćete biti uvijek iznova „abdejtani”, zanimiljivi sebi, kreativni, a onda i zanimljivi partneru, i kao biće i kao seksualni partner. Naravno, tu ne možete prevariti sebe, ni podvaliti si ego pod autentičnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje bi bilo da otkrivanje sebe i svojih vrijednosti upišete kao prioritet. Organizirajte život tako da u danu imate volje i entuzijazma posvetiti se sebi i susretu sa sobom. Više se veselite i opuštajte. Boravite u prirodi i pitajte se uvijek jedno pitanje: Što je meni bitno? Znate li što zapravo želite? Znate li što biste sa sobom? (Sustav zna što bi s vama, ali znate li vi što biste sa sobom?)

Ako pronađete odgovor, pronašli ste ključ. Ako ne znate kako se to radi, čitajte moje kolumne pa će vam nešto već sinuti... ili za one nestrpljivije, dođite na neki od seminara jer ćemo u idućima odgovarati na ta specifična i zagonetna pitanja. Pitanja možete postaviti i vi. Ja ću vam dati smjernice, a vi sebi sami odgovore. Red je i da vi nešto radite, a ne da vam gotova rješenja padaju u krilo. Tako je bolje!

O autorici:

Moje ime je Sanja i dobro mi paše na sanjarsko – zanesenjačku prirodu koju sam zarana oćutjela, njegovala i hranila tako da je i dan danas veliki dio mene. Zalijevala sam je maštanjem, sanjarenjem, samovanjem još kao dijete, spoznavala kroz studij na Filozofskom fakultetu, kroz meditaciju i duhovne prakse, a danas mi koristi u terapeutskom radu. Pomažem ljudima koji su zaglavljeni u materiji, u osobnim, obiteljskim, poslovnim problemima ili bolestima, koji preispituju životne principe ili žele kultivirati životne namjere, mijenjati svoje psiho scenografije, tonus tijela, čuti neku mudrost ili podići životnu vibraciju. U prijevodu instruktorica sam yoge, radim zvukoterapiju i healing, držim seminare osobnog razvoja. Žena sam i majka. Partnerica. Volim dalekovode. Volim pisati

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
JEDINSTVENI ZAHVAT

Revolucionarna operacija na Svetom Duhu! Prvi put u ovom dijelu Europe mladiću (21) rekonstruirali ligamenate oba koljena

Image
provjerili smo

S kongresa medicine životnog stila stiglo upozorenje svim građanima. Evo koje navike treba mijenjati

Image
OBJAŠNJAVA FRA PAVIČIĆ

Danas je Tijelovo, neradni dan. Znate li uopće zašto slavimo taj blagdan i zašto uvijek pada na četvrtak?

Imaš priču? Javi nam se!
Pošalji priču