Akne kod odraslih

Hormonalne akne: zašto do njih dolazi i kako ih se riješiti?

Image
Foto: Thinkstock

Jasno je da je većina akni potaknuta hormonalnim promjenama, ali kad govorimo o hormonalnim aknama, većinom govorimo o aknama kod odraslih

9.3.2018. u 12:00/ Život i stil

Akne su najčešća upalna bolest kože koja zahvaća žlijezde lojnice. Za mnoge ljude, miteseri i prištići normalan su dio puberteta. Ali za mnoge druge, posebno žene, akne mogu biti problem koji se uporno javlja i nakon tinejdžerskih godina.

Jasno je da je velika većina akni potaknuta hormonima i hormonalnim promjenama - uključujući onu vrstu koju ste imali tijekom puberteta - ali, većina ljudi, kad govori o hormonalnim aknama, govori o aknama kod odraslih žena. 

Akne kod žena vrlo su česte i mogu se pojaviti u 20-ima, 30-ima, 40-ima i čak 50-ima. Prema studiji Američke akademija dermatologije, oko 50 posto žena u 20-im godinama i više od 25 posto žena u dobi od 40 do 49 godina pod utjecajem su hormonalnih akni. I treba ih tretirati s dodatnom pažnjom.

Zašto dolazi do hormonalnih akni?

Obično su povezane sa ženskim menstrualnim ciklusom i fluktuacijama estrogena i progesterona koji dolaze zajedno s njim. Hormonske fluktuacije dovode do povećane proizvodnje ulja u porama. Hormonalne akne pojavljuju se ili pogoršavaju u cikličkim bljeskovima zajedno s mjesečnim menstrualnim ciklusima. Obično je najgore tijekom tjedna neposredno prije početka menstruacije, kada je progesteron na vrhuncu.

Ako pokušavate shvatiti imate li problema s takvom vrstom akni, promatrajte izbijaju li periodično svaki mjesec, nalaze se duž donje linije lica, brade i /ili oko usta i dublje su i bolnije. Ako imate masnu kožu, T-zonu akne, mitesere i 'bijele glave', onda [vjerojatno] nisu hormonalne akne.

Drugi čimbenik koji može pridonijeti hormonalnim aknama jest stres. Zbog stresa su sve upalne bolesti kože još gore.

Kako liječiti hormonalne akne?

Vaši omiljeni toneri i tretmani za akne vjerojatno nisu u skladu s tvrdoglavim izbijanjem hormonalnih akni. Postoji nekoliko stvari koje možete pokušati, uključujući promjenu prehrane, topikale tretmane i oralne lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro je izbaciti šećer i mliječne proizvode i što više smanjiti jednostavne šećere, koji uključuju bijelu rižu, bijeli krumpir, bombone, kolače, sok i prerađenu hranu. Međutim, promjena prehrane može djelovati kod nekih, a nekih ne.

Isprobajte 60-dnevnu prehranu bez mlijeka, bez glutena, bez mliječnih prerađevina i bez ugljikohidrata kako bi vidjeli uklanja li to akne.

Topikalni tretmani, kao što su retinoidi, antibiotici i protuupalni lijekovi, kao i salicilna kiselina ili benzoilni peroksid, također se mogu koristiti za liječenje hormonalnih akni.

Većina žena ipak ima više uspjeha s hormonalnim tretmanima. Jedan od najčešćih oralnih lijekova su kontracepcijske pilule, koje reguliraju menstrualni ciklus i mogu smanjiti akne. Važno je, međutim, napomenuti da neki oblici, koji samo oslobađaju progestin, mogu pogoršati akne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NIJE PRVI PUT

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U poznatom ljetovalištu muškarac plivao u moru, a onda ga je raskomadao morski pas

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ni grudi ni usne ni guza, nego...

Operacija pupka - novi hit među estetskim zahvatima

Više s weba