I samo povremeno

Imate osjetljivu kožu? Tuširajte se samo vodom

Image
Foto: Thinkstock

Natrijev lauril sulfat jak je emulgator koji se nalazi u gelovima za tuširanje i sapunima. Osim što skida s kože prljavštinu i ulje, uklanja i dragocjene zaštitne slojeve kože

17.3.2017. u 7:15/ Hina
Image
zanimljiva teorija

Stručnjaci poručuju: svakodnevno tuširanje i mijenjanje odjeće te previše čistoće odvodi vas u bolest

Image
zanimljiva teorija

Stručnjaci poručuju: svakodnevno tuširanje i mijenjanje odjeće te previše čistoće odvodi vas u bolest

Sapuni i gelovi za tuširanje nisu uvijek najbolji način za održavanje higijene, osobito kada je riječ o osobama s vrlo osjetljivom kožom, kažu njemački dermatolozi. 

Natrijev lauril sulfat jak je emulgator koji se nalazi u gelovima za tuširanje i umivanje te u sapunima. No osim što skida s kože prljavštinu i ulje, uklanja i dragocjene zaštitne slojeve kože, odnosno lipide koji učvrćuju kožu te je čuvaju od isušivanja i oštećenja.

Upravo zbog toga osobama s osjetljivom kožom preporučuje se povremeno tuširanje samo vodom.  "Sapun, koliko god blag bio, isušuje kožu, a ima i dezinficirajući učinak", kaže njemački dermatolog Wolfgang Klee

Neki sapuni sadrže i isušujuća antibakterijska sredstva kao što su tetrasodium EDTA (konzervans i stabilizator) i triklosan, kemikaliju kako jako isušuje kožu, a povezuje se i s ometanjem rada endokrinog sustava. Stoga se preporučuje izbor sapuna i gelova koji sadrže prirodna antibakterijska sredstva, poput eukaliptusa ili čajevca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki sapuni i gelovi sadrže i umjetne mirise koji na osjetljivoj koži mogu prouzročiti alergije te je iziritirati, a često tuširanje i pranje sredstvima koja izvlače vlagu može dovesti do svrbeži i ljuštenja kože.

Pojam osjetljive kože je prilično širok pa ponekad ni sami stručnjaci ne mogu odmah prepoznati pravi uzrok nastanka simptoma poput crvenila, ljuštenja kože, svrbeža, osjećaja zatezanja... 

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Takvi se pacijenti najčešće žale na kozmetičke preparate, sapune, preparate za zaštitu od sunca, a da uopće nije riječ o klasičnoj alergijskoj reakciji. Svima koji nikako ne mogu bez sapuna ili gela za tuširanje preporučuje se da izaberu one najblaže te da nakon tuširanja na kožu nanesu hidratizirajuće kreme i losione, kako bi joj vratili pravu razinu vlažnosti i ulja. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nevjerojatne transformacije

Tri stvarne žene pronašle su svoj idealan puder i otkrile svoje samopouzdanje

Više s weba