OGLAS

Usporedili smo cijene

Istražili smo: je li online kupnja jeftina i sigurna?

9.2.2015. u 18:26/ RTL

Odjeća se troši, djeca rastu, suprug redovito dere cipele. Sve to, iz mjeseca u mjesec baca vas u trošak. No, ako pogledate priču Rašeljke Zemunović, možda uštedite koju kunu, ali i vrijeme koje biste proveli po šoping centrima. Vodimo vas kroz bespuća internet trgovine. Ondje gdje se možete sigurno i jeftino obuti i odjenuti


Određene muške čizme u Hrvatskoj koštaju više od 1.500 kuna, dok se na internetu mogu pronaći za 400. Neke ženske traperice također su trostruko jeftinije nego u trgovini, a pet bodija za bebe košta samo osamdeset kuna.    

Sve donedavno, zbog carine i dodatnih naknada, strahovali smo nad svakom stvarčicom koju smo si kupili preko interneta. Ali, ulaskom u Hrvatske u Europsku uniju, internet-šopingholičari napokon su odahnuli.

Dakle, ukoliko kupujete na nekom internet dućanu koji ima sjedište u EU, cijena će biti upravo onakva kako je navedena, niti kunu viša.

Cijene su, znači manje, ali prava veća, čak i od onih u običnim trgovinama.

"Prilikom kupovine preko interneta, prava potrošača su da ukoliko ne želi proizvod koji je dobio, ima pravo u roku od 14 dana javiti se trgovcu i obavijestiti ga da raskida taj ugovor, vraća prozvod i želi povrat novca od tog istog trgovca", pojasnila je Danijela Marković, Europski potrošački centar Hrvatska.

Poštarinu za povrat vraćenog proizvoda kupac snosi sam. A kad smo već kod poštarine, tzv. shippinga - i na njemu se može uštedjeti. Iskusni kupci britanskog sportskog lanca već se udružuju, čak i preko društvenih mreža, pa dijele cijenu poštarine koju za Hrvatsku naplaćuju devet eura. 

Ukoliko kupci iz Hrvatskle na e-bayu žele obaviti jeftiniju kupnju, najbolje da istražuju po britanskom, njemačkom ili talijanskom e-bayu. Ne plaća se carina, a zbog blizine, i dostava je znatno jeftinija.

TON: Danijela Marković,
"Prilikom kupnje preko interneta su loša isksutva da ili ne dobiju ono što su naručili, ili ga uopće nisu dobili. Sve ovisi kakva je priroda kupovine, je li kupovina robe, knjiga, aranžmana turističkih ili avio karata. Poteškoće postoje, ali tu smo i mi da pokušamo potrošačima pomoći na najbolji način", dodala je Marković.

A pomoć nam često treba i u snalaženju s britanskim, američkim i talijanskim brojevima odjeće i obuće. U tome nam pomoći mogu tzv. converteri, koji preračunavaju brojeve, a njih je internet prepun.

I za kraj, sigurnost kod plaćanja kreditnim karticama!

"Najlakši način za prepoznati sumnjive trgovce je kada je ponuda predobra. Ono što bi trebalo napraviti je kada nađemo nekog trgovca, za koga nismo sigurni, je pretražiti Internet i članke o toj trgovini, komentare. Naći ćete na Facebooku i Twiterru puno takvih komentara je li netko siguran ili nije", kazao je Ivan Brezak Brkan iz Netokracije.

Paypal je vjerojatno najpoznatiji svjetski servis za internetske transakcije.

"Umjesto da vi ubacujete svoju karticu u određenu trgovinu, vi zapravo dajete karticu paypalu i dobivate podatke kojim možete plaćati. Paypal na sebe preuzima rizik je li neka kupnja sigurna ili nije, a i svaka trgovina mora imati njihovo dopuštenje, pa će je oni provjeriti", naglasio je Brezak Brkan.

Rizik postoji, baš kao i kod bilo koje kupnje. Ali uz malo opreza i s nekoliko naših savjeta, možete si jeftino napuniti ormare.


Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Preporuke za šminkanje

Proljetni make-up: kako prikriti nepravilnosti uz brigu za specifične potrebe kože


Više s weba