vratite koži mladost

Kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži?

Image
Foto: Thinkstock

Postoji nekoliko načina kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži i ponovno zablistati

12.9.2018. u 14:49/ Život i stil

Tamne mrlje na koži, najčešće na licu, nastaju kada organizam proizvodi previše melanina - pigmenta koji štiti kožu od UV zračenja. Te tamne mrlje nazivamo i hipermpigmentacijskim mrljama, a u njih spadaju i staračke pjege koje nisu nužno vezane za starost.

Hiperpigmentacijske mrlje na koži nastaju uslijed pojačanog izlaganja suncu, primjerice ljeti na plaži ili dok vozite bicikl. Najčešće se pojavljuju na licu i rukama, dijelovima kože koji nisu pokriveni. No, nije sunce jedini uzrok ovih tamnih mrlja.

Mogu nastati uslijed stresa, u trudnoći ili kod žena koje ulaze u menopauzu. Razlog su ženski hormoni estrogen i progesteron koji potiču stvaranje melanina. Također mogu nastati oštećivanjem kože, odnosno nekom traumom zbog koje je na koži ostao ožiljak.  

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži?

Pitanje kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži opterećuje brojne žene jer tamne mrlje čine kožu starijom. 

Hrana

S hiperpigmentacijskim mrljama u koštac se možete uhvatiti u svojoj kuhinji, odnosno prilagoditi prehranu koja će prevenirati nastanak mrlja. Iz prehrane izbacite šećere i uvedite u nju hranu bogatu antioksidansima i vitaminima C i E te likopenom, betakarotenom i nezasićenim masnim kiselinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eterično ulje celera

Eterično ulje celera vrlo je učinkovito za izbjeljivanje svih mrljan a koži. Važno je nakon tretiranja mrlja eteričnim uljem celera ne izlagati kožu suncu jer je ovo ulje fototoksično. Treba dodati i da se eterično ulje celera ne stavlja direktno na kožu, nego ga miješamo s baznim uljem. 

Krema s UV zaštitom kroz cijelu godinu

Kako biste se riješili pogmentacijskih mrlja, ondnosno spriječili njihopv nastanak cijelu se godinu, a ne samo ljeti, mažite kremom s UV zaštitom faktora 30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Kemijski piling

Kemijski piling  izvodi se tako da se na kožu nanosi odgovarajuća organska kiselina koja će pomoći obnoviti stanje kože. Kemijski piling se bazira na glikopelu - mješavini glikolne kiseline i vitamina A, C i E.

Laser

Laserski tretman riješit će hiperpigmentacijske mrlje na koži. Vrlo je važno nakon laserskog uklanjanja mrlja koristiti kremu s visokim zaštitnim faktorom bez obzira na doba godine i ne izlagati se suncu. Lasersko uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja preporuča se u zimskim mjesecima.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikrodermoabrazija

Kozmetički tretman koji se koristi za uklanjanje ožiljaka, smanjivanje bora i hiperpigmentacije. Mikordermoabrazijom se uklanja mrtvi sloj kože i stimulira se stvaranje novih stanica.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Razbijanje tabua

Fitness blogerica nije se brijala godinu dana kako bi prihvatila svoju prirodnu ljepotu

Više s weba