spojevi opasni po zdravlje

Kako vam mogu naštetiti majica, haljina ili hlače?

15.5.2015. u 18:23/ RTL

Nema te žene, a ni pokojeg muškarca, koja se ne veseli novom komadu odjeće. A nema veće sreće ako smo taj, uvijek neophodni komad kupili po povoljnoj cijeni. Malo tko tada razmišlja da se u nekoj odjeći kriju spojevi opasni po zdravlje. Kako vam mogu naštetiti majica, haljina ili hlače, otkriva Ida Balen

Vaša omiljena odjeća može biti vaš ubojica. Štetni sastojci uzrokuju teške bolesti, a potrošači imaju pravo znati koje su to opasne tvari.

"Ima kancerogenih bojila, teških metala, formaldehida, organskih spojeva.  Nažalost, i teški spojevi i teški metali utječu na gotovo sve organe u  ljudskom organizmu. Znači na sve sustave organa, krvožilni, nervni, probavni trakt, bubreg, slezena, jetra, pluća, sve može jako stradavati. Čak i mozak ako su se u našem tijelu akumulirale te štetne tvari kroz dugi niz godina", otkrila jeIva Rezić, profesorica na Tekstilno tehnološkom fakultetu

Čak i vrlo male količine takvih tvari uzrokuju velika oštećenja. Opasni sastojci pronađeni su u odjeći i obući nekih od napoznatijih brendova. 

"Nažalost pronašli smo proizvode svih tih brendova, koji sadrže vrlo opasne proizvode, koji mogu poremetiti naš hormonalni sustav", pojasnila jeNadia Haiama, Greenpeace EU policy director.

Kao i uvijek, rizik od obolijevanja najveći je kod najosjetljivijih, a to su prije svega djeca. Kako bismo zaštitili sebe i njih moramo obratiti pozornost na posebne oznake ušivene u odjeću.

"Na takozvane ekološke oznake. Dvije najpoznatije su Eko tex i Eko mark i još nekoliko njih, a svi ti propisi garantiraju da je odjeća testirana, kemijski ispitana u laboratoriju te da ne sadržava štetne tvari u onoj koncentraciji koja bi mogla štetiti ljudima", dodala je Rezić.

Opasne mogu biti boje i vlakna, a cijena i kvaliteta izrade odjeće nisu nikakva garancija. Jedina je garancija ono što vidite vlastitim očima, a to je ovakva oznaka.

Image

Oznaka na odjeći

Foto:
Image

Oznaka na odjeći

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne žele se lažno prikazivati

'Ne' Photoshopu: ovo su dame koje su u 2015. odbile retuširanje fotografija

Više s weba