modni bonton

Koje ključne komade odjeće i obuće u svom ormaru treba imati svaki muškarac i kako ih nositi?

Image

Harvey Specter

Foto: evolvemenswear.ie

Donosimo vam osnovna modna pravila za svakog muškarca - koje ključne koamde odjeće i obuće muškarac treba imati i kako ih nositi?

9.10.2015. u 11:50/ Ivona Hemen

Svaki muškarac se barem jednom upitao treba li upariti čarape sa hlačama, ili nešto tome slično. Zato samo sastavili popis pet modnih pravila koja bi trebala pojasniti neka vječna pitanja.

1. Remen

Uvijek uparite remen s cipelama - to je vrlo jednostavno i dobro pravilo. Najbolje se držati tradicionalnih boja poput crne i smeđe. Druge boje ćete teško uskladiti, a generalno ih treba i izbjegavati.

Ukoliko svaki dan nosite tenisice, pretpostavljamo da nosite i traperice, pa zato preporučamo remen od tkanine ili nešto jednako casual. Ako nosite tregere, oprostite na pitanju, ali - zašto? Da ne ulazimo u digresiju, remen i tregeri ne idu zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Kravata

Usklađivanje kravate i majice. Nekoć je bilo uobičajeno vidjeti jednobojnu košulju s kravatom jednake boje, ali to je sada malo demode. Pokušajte miješati boje i eksperimentirati. Kravatama se možete odlično izraziti, a opet biti pristojno obučeni. Samo se pobrinite da kravata nadopunjuje košulju ili odijelo.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Image

Način vezanja kravate

Foto: Tumblr
Image

Način vezanja kravate

Tumblr

Izbor kravate govori o vašoj osobnosti. Poslovni svijet očekuje tamnije boje s diskretnim motivom. Sa perfektno vezanim čvorom koji idealno leži na ovratniku, bit ćete samopouzdani i izgledat ćete autoritativno. 

Dobro je znati: stručnjaci se slažu da dužina kravate treba biti podešena tako da njen vrh doseže do kopče na remenu, odnosno do vrha struka hlača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Čarape

Čarape. Službeno pravilo za njih je da se moraju slagati s bojom vaših hlača iako je poželjno da nisu baš identične nijanse.

Malo upozorenje: bijele čarape čuvajte samo za teretanu.

4. Sat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sat. Modni dodatak kojeg svaki muškarac mora imati. Savjetujemo da ne škrtarite oko toga detalja i uložite novac u zaista dobar sat koji će odgovarati vašem stilu života i ukusu.

Image

Muški satovi

Foto: Tumblr
Image

Muški satovi

Tumblr

Ako imate više od jednog, uskladite ga s odjećom. Crni remen na satu s crnim cipelama i remenom, a smeđi remen na satu sa smeđim cipelama i remenom. Srebrni remen na satu odgovara uz obje kombinacije.

Image

Muški satovi

Foto: Tumblr
Image

Muški satovi

Tumblr

5. Naočale

Naočale. Njima lako pokažete svoju kreativnost, a ne moraju služiti samo boljem vidu, već i upotpuniti vaš izgled. Malo se potrudite oko odabira kako biste našli naočale koje vam najbolje pristaju uz oblik lica i izbjegavajte stare kockaste naočale s kojima izgledate poput Armstronga koji se upravo vratio s biciklističke utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Cipele

Cipele su isto tako važan dio poslovnog oblačenja. Obično su klasične, s vezicama i uglavnom crne boje.

Image

Muške cipele

Foto: Tumblr
Image

Muške cipele

Tumblr

Pete muških cipela su niske i kožne. Debeli gumeni đonovi nisu poželjni. U neku ruku, cipele s vezicama nam posredno ukazuju i na to da muškarac koji ih nosi ima dovoljno snage i energije da se sagne i zaveže ih svako jutro.

Image

Muške cipele

Foto: Tumblr
Image

Muške cipele

Tumblr

7. Odijelo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi nemaju puno priliak da nose odijela, a uglavnom imaju samo jedno koje čuvaju za psoebne prilike. To je uglavnom odijelo za 'svadbe i sahrane' i nosit će ga samo tamo gdje za to nalaže prilika.

Oni koji redovito nose odijela, drže se tradicionalne crne, tamnoplave ili sive boje. Ali ne 'oversized' iz 80-ih. Big no.

Napomena: Nemojte kombinirati različite hlače i sakoe. Odijelo mora biti kupljeno u komadu. I, ponovno, uvijek pazite na veličinu: nemojte pokušavati stati u odijelo iz doba kad ste imali deset kila manje, ili silom pokušavati posuditi odijelo od prijatelja.

8. Košulja

Košulja mora biti 100 posto pamučna. Boje su obično bijela, svjetloplava ili bež. Najautoritativnija boja je snježno-bijela ili boja slonovekosti. Ako se odlučite za košulju s crtama, pazite da one budu što manje uočljive. Manžete moraju viriti iz rukava najmanje jedan centimentar i ne više od tri. Drugim riječima, ako nosite sako, ispod njega morate nositi košulju s dugačkim rukavima.

P.S. izbjegavajte kratke 'svatovske' košulje. Radije obucite onu dugih rukava pa ih zasučite.

Image

Kako zavrnuti rukave na muškoj košulji

Foto: Tumblr
Image

Kako zavrnuti rukave na muškoj košulji

Tumblr

...a ovako ju peglajte.

Image
Foto: Tumblr
Image
Tumblr

Dovoljno je pratiti ove savjete, i na služenom događaju ćete djelovati vrlo sofisticirano i muževno, i nitko vam neće moći naći zamjerke.

Više s weba

Pročitajte još

Image
udobno i neodoljivo slatko

Chic u šlapicama: najudobnije japanke u kojima ćete izgledati cool i sexy

Više s weba