Poput Kleopatre

Mariah Carey se kupa u mlijeku, a biste li trebali i vi? Imamo odgovor

Image
Foto: Thinkstock

U nedavnom intervjuu pjevačica Mariah Carey otkrila je da kupa u mlijeku i da je to njezin 'tretman ljepote'. Ima li kupka u mlijeku smisla?

11.6.2018. u 14:00/ Život i stil

Dok kupka u hladnom mlijeku ne zvuči kao najuzbudljivija aktivnost - prema dermatologu ovaj savjet ipak zlata (ili mlijeka) vrijedi. 

Mlijeko sadrži zdrave masti i proteine i bogato je vitaminima i mineralima koji pomažu uklanjanju mrtvih stanica kože, sprječavaju bore i poboljšavaju ten.

Dermatolog Douglas Altchek iz New Yorka objasnio je za Daily Mail Online kako mlijeko hrani koži, koliko dugo trebate ostati u kadi i koji tip mlijeka je najbolje koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno ste čuli priče kako se Kleopatra svakodnevno kupala u kiselom magarčevom mlijeku kako bi poboljšala ten i smanjila bore. Dr. Altchek ne preporučuje kupanje u 'trulom' mlijeku, ali kaže da mliječni proizvodi sadrži minerale proteina i minerala koji njeguju kožu poput vitamina E i cinka.

Vitamin E neutralizira učinak slobodnih radikala, molekula koje uzrokuju suhu kožu i bore. One također oštećuju kolagen ili vezivna tkiva koja drže kožu zajedno. Pokazalo se i da vitamin D pomaže kod akni, povećava elastičnost kože i smanjuje pojavu tamnih mrlja.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Još jedan ključni sastojak u mlijeku, mliječna kiselina, također ima prednosti za njegu kože. Mliječna kiselina je alfa hidroksi kiselina (AHA), koja potiče kožu da odbaci stare mrtve stanice kože kako bi došle nove, zdrave stanice kože skrivene ispod.

Kako napraviti kupku od mlijeka?

Dr. Altcheck kaže da je bolje koristiti toplo mlijeko jer će prodrijeti kroz kožu brže od hladnog mlijeka - ali upozorava na dugo zadržavanje u kupki. "To je dvosjekli mač jer s jedne strane želite ostati tamo dovoljno dugo da apsorbira hranjive tvari", rekao je. 'S druge strane, postat ćete dehidrirani ako ostanete predugo i voda će doslovno uzaći kroz vašu kožu. Rekao bih da bi bilo što više od 15 minuta bilo štetno", objasnio je za Daily Mail Online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje mlijeko je najbolje koristiti za kupanje?

Savjet jest da koristite mlijeko s većim sadržajem mliječne masti. Hrana koja ima viši  glikemijski indeks podiže hormone koji povećavaju aktivnost uljnih žlijezda u koži, što bi moglo pridonijeti stvaranju akni. 

Međutim, najbolja mliječna opcija, prema dr. Altcheku, je mlaćenica ili stepka. Mlaženica je kisela tekućina koja ostane nakon izrade maslaca i iako se dobiva od izrade maslaca, sadrži samo 1% mliječne masti.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kako ih se riješiti?

Kokosovo ulje za bore oko očiju: pomaže li i kako ga koristiti?

Više s weba