Prljave navike

Ne sjećate se kada ste zadnji put oprali četkice za šminkanje? Nakon ovog više nećete odgađati

Image
Foto: Pexels

Većina žena pere četkice i spužvice za šminkanje samo jednom mjesečno

25.1.2019. u 9:58/ Život i stil

Istraživanje koje je provela firma Harris Poll, dokazalo je da 61 posto žena pere svoje četkice, kistove i spužvice za lice samo jednom mjesečno i to u najboljem slučaju. Međutim, to nije jedna od navika koje želite usvojiti jer ima izuzetno štetne posljedice, a za većinu njih ne znate.

1. Nakupljanje bakterija

Vrlo je jednostavno: ako ne operete četkice, tamo se nakupljaju bakterije, prašina i prljavština. Svaki put kada nanesemo šminku prljavim četkicama zapravo ponovno nanosimo te iste mikrobe na lice. Ovo može uzrokovati niz problema s kožom. 

2. Akne i prištići

Pojava akni i prištića jedna je od najočitijih posljedica korištenja prljavih četkica. Četkicama širimo bakterije po čitavom licu, a svaki osjetljiviji dio kože reagirat će burno. Može doći do iznenadnih mitesera i prištića na određenom dijelu lica, a upravo je to najjasniji znak da morate hitno oprati četkicu. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

3. Iritacija kože

Naša koža reagira na sebum i nakupljene nečistoće na mnogo načina. Previše bakterija može uzrokovati prištiće, ali i izazvati jaku iritaciju kože. Čišćenje četkica čini vlakna mekšima i blažima za vaše lice. Nakupine pudera na četkicama uzrokuje da se vlakna skupe, postanu deblja i oštrija. Koža lica zbog toga može biti crvena i upaljena.

4. Začepljene pore

Nekoliko tjedana stara šminka, koja se 'ukopala' u prljave četkice, može začepiti pore na licu. To će rezultirati miteserima i generalno nečistim licem, a zatim će se nepravilnosti početi širiti i na dijelove lica gdje možda ne koristite prljava sredstva za šminkanje.

5. Jake infekcije

Ponovno nanošenje vlastitih ulja i bakterija na lice definitivno će ostaviti trag na koži, a to podrazumijeva čak i jake infekcije poput pojave herpesa i ječmenca. Isti učinak ima i dijeljenje šminke odnosno četkica s prijateljicama. Na taj način stavljamo njihove mikrobe na lice, a koža ih prepoznaje i reagira na njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
iznenadit ćete se

Ovo sigurno niste znali: kako se izgovaraju imena najvećih brendova modne industrije?

Više s weba