Cipelice, haljine, kaputići, parfemi

Otkrivamo tko je kreirao haljinu predsjednice za inauguraciju!

13.2.2015. u 18:17/ RTL

Iz sata u sat doznaje se sve više detalja vezanih uz inauguraciju buduće predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Međutim, neke se pojedinosti i dalje čuvaju u strogoj tajnosti. Primjerice, kakvu će haljinu i kojeg dizajnera odjenuti. Naša ekipa i to je uspjela doznati. Donosi vam ime dizajnera kojem će nakon nedjelje, čini se, posao procvjetati

Moda na predsjedničkoj inauguraciji mnogo je više od trivijalnosti. Ona je iznimno važan dio protokola, a izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju će zablistati, kako ekskluzivno doznajemo, u odjeći hrvatskog dizajna Mode Stolnik. U telefonskom razgovoru, vlasnik nas je vidno iznenađen pozivom molio da ga ne ispitujemo ništa u vezi s kreacijom za taj svečani trenutak. U obrtničkoj pak komori potvrđuju da se Kolinda za kompletan styling obratila hrvatskim obrtnicima.

"Time što će predsjednica nositi proizvode hrvatskih obrtnika što tekstila, što kože malih proizvođača daje svakako obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu veliku podršku", prokomentirala je Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore.

Modu Stolnik predvodi bračni par Stolnik koji se sa svojim kreacijama često predstavljao na manifestacijama poput Zlatne igle. Široj, ili bolje rečeno, mlađoj populaciji, kao brend nisu toliko poznati. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Poruka koju šalje birajući hrvatski dizajn od glave do pete, jako je važna, baš kao što je bila važna i ona Michelle Obame.

"Ideja je uvijek pokazati domaće. To je najbolje unovčila žena od Obame, koja je stalno inzistirala na američkim dizajnerima, koji imaju vrtoglavi rast i porast svoje prodaje i svojeg dizajna itd. u svijetu čak", rekao je stilist Borut Mihalić.

Koliko je važna slika koju će predsjednica odaslati u svijet, najbolje zna Dalibor Betti, koji je za inauguraciju odjevao prvu damu Tatjanu Josipović.

"Novinari su najviše bili zainteresirani što će obući prva dama, koji je materijal, koja je boja, izuzetni medijski pritisak tih dana je bio najveći, to se ne može usporediti s ni jednom zvijezdom s kojom sam radio do sada", otkrio je Betti.

Kad je riječ o odijevanju, protokol nalaže nekoliko neizostavnih zakonitosti.

"Kad je riječ o suknji ili haljini, preporuča se da dužina suknje ne ide iznad koljena, nego na pola koljena ili da pokriva koljeno. Krzno se ne preporuča, ti krzneni detalji, nekakvi prenaglašeni printevi, nekakve sekvence koje se sjaje, sjajni nekakvi materijali, to nije preporučljivo", naglasio je Betti.

Za sada se pretpostavlja da će Kolinda imati plavu haljinu, a čini se da je i često spominjana lenta na ledu.

"Od neki dan znam da je pitanje bontona nošenja lente. Naime, lenta se ne može nositi na kaputu, može biti direktno na odijelu ili ženskom kostimu ili nekakvoj svečanoj haljini.. No, mislim da se od lente odustalo. No, naravno, vidjet ćemo sve u nedjelju", rekao je Mihalić.

O frizuri predsjednice opet će se brinuti njezina dugogodišnja prijateljica Renata, usprkos tome što djevojka HDZ-ova šefa Tomislava Karamarka ima ugledni frizerski salon. Šminkat će je jedna poznata televizijska šminkerica, a svi modni stručnjaci nadaju se da su ekstenzije na trepavicama sad već stvar prošlosti.

"Neke stvari, koje je do sada imala u predsjedničkoj kampanji, nisu spojive s biti predsjednicom. Znači taj nekakav stil prevelikih, predugačkih trepavica, i te neke stvari. / Kad pogledamo bilo kojeg hrvatskog predsjednika, oni su se svi u jednom trenutku malo ušminkali", dodao je Mihalić.

No, prema budućoj predsjednici ne bismo trebali biti jako strogi. U ovakvim je situacijama puno lakše muškarcima. Najlakše je odjenuti crno odijelo i biti elegantan i dostojanstven. Ispred buduće predsjednice i mode Stolnik je veliki zadatak, ali i ispit. Odjenuti ženu s toliko zadanih okvira i zakonitosti nije lako. Povijesni trenutak zabilježit će sve, a gafovi nisu dopušteni.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nestvarno lijepi, mladi i uspješni

Pogledajte tri vruća osvježenja muške modne scene!

Više s weba