ljepota u par koraka

Za zdravu i lijepu kožu vrijedi jedno pravilo: Što jednostavnije, to bolje

Image
Foto: Pexels

Kada je koža zdrava, odmah je i lijepa. Neki je ljude genetika pa nemaju problema s kožom, dok drugi moraju dobro paziti na nju

25.3.2019. u 15:28/ Život i stil

Koža je naš najveći organ, a uzimamo je zdravo za gotovo. Dermatolozi savjetuju da joj posvetimo više pozornosti kako bi što dulje ostala zdrava i mladolika te štitila organizam od vanjskih utjecaja. Znate li kako, osim odgovarajućim kremama,  njegovati kožu?

1. Pijte oko dvije litre vode dnevno

Kako bi koža ostala zdrava treba biti hidrirana, što znači da u organizam trebamo unositi dovoljne količine tekućine. Kada smo dehidrirani koža postaje suha i sklona pucanju. Ranice koje se stvaraju na njoj otvorena su vrata u organizam za razne viruse i bakterije. 

2. Izbjegavajte stres

Danas za sve okrivljujemo stres, nekada opravdano, a nekada ne. No, znanstveno je dokazano da stres štetno djeluje na kožu. Autoimune bolesti poput psorijaze posljedica su stresa. Tu je još neurodermitis i ekcem. Kortizol je hormon koje tijelo luči kadaje pod stresom, a na kožu utječe tako da crpi kolagen iz nje, isušuje ju te potiče upalne procese po koži.

3. Čokolada ne uzrokuje akne

Akne su najčešće kod tinejdžera, no mogu se pojavljvati na koži čak i u 30-ima i u 40-ima. Iako vlada mišljenje da čokolada potiče nastanak akni, dio dermatologa to smatra neistinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Akne su posljedica hormonalnog disbalansa i reakciju organizma na mikrobe koji žive na koži. Masna i zašećerena hrana je nedzrava sama po sebi, no ne uzrokuje akne. Štoviše, pospješuje djelovanje nekih lijekova za akne pa liječnici preporučuju da se isti uzimaju s masnom hranom, uključujući čokoladu.

4. Pažljivo birajte sredstva za pranje odjeće

Sapuni i deterdženti za odjeću mogu biti vrlo agresivni prema koži. Trebalo bi birati što blaže deterdžente i izbjegavati omekšivače za rublje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

5. Što jednostavnije, to bolje

Glavni princip održavanja zdravlja kože mogao bi se svesti na tri riječi: Neka bude jednostavno. Redovita higijena je pola zdravlja, no ne bi se trebalo prečesto tuširati je jer često tuširanje, a osobiti sa sredstvima koja nisu blaga, s kože skida prirodna ulja koja ju štite.

Također i u prehrani se vodite ovim pravilom. Jedite što jednostavnije obroke sa što više sezonskog voća i povrća. Koža će vam biti zahvalna. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ili prihvatite svoje tijelo

Ako želite veće grudi, morate posegnuti za...pastom za zube?

Više s weba