može se usporiti

Znanstvenici otkrili jednostavnu tajnu mladolikog izgleda

Image
Foto: profimedia.hr

Dugo se smatralo da se razina kolagena u potpunosti formira do 17. godine. No, znanstvenici iz Manchestera otkrili su da postoje dvije vrste vlakana

20.1.2020. u 15:45/ Život i stil

Svi znamo za pojam "san za ljepotu". Svakodnevno je važan, a mnogi od nas su spremni i otkazati različita druženja u kasnim satima kako bi se dobro naspavali jer ako se ne odmorimo naš izgled bit će katastrofalan.

Ali jeste li znali da postoje dokazi koji potvrđuju da je ovo istina? ScienceDaily izvještava da su znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru otkrili i objasnili što se događa s našom kožom svake večeri nakon što zatvorimo oči i kako zbog dodatnih sati spavanja možemo izgledati mlađe, piše Dmarge.

Tajna leži u kolagenu u našoj koži. Istraživači objašnjavaju da više od polovice naše tjelesne težine je "izvanstanična matrica koja stvara strukturu i biomemahaničku potporu stanicama u obliku vezivnog tkiva, poput kostiju, kože, tetiva i hrskavice".

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

(Foto: Shutterstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje kažu da je kolagen polovica izvanstanične matrice. Dugo se smatralo da se razina kolagena u potpunosti formira do 17. godine. No, znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru otkrili su da postoje dvije vrste vlakana: deblja koja su trajna i potpuno se formiraju do 17. godina i tanja vlakna koja se lome tijekom dana, ali se obnavljaju noću.

Upravo se u tim tankim vlaknima nalazi snaga koja čuva našu mladolikost. "Intuitivno možemo misliti da trošimo našu matricu, ali to nije tako i sada znamo zašto: naše tijelo ima elemente koji se mogu nadopunjavati, štiteći stalne dijelove matrice", kaže voditelj istraživanja Karl Kadler. "Baš kao što trebate dodavati ulje u automobil i radijatore napuniti vodom, ova tanka vlakna pomažu održati izvanstaničnu matricu", dodaje dalje. Stoga nemojte zaboraviti na kvalitetan san kako biste održali mladenački izgled.

Upravo se čita

Image
NOVI OBRAT

Drama Hrvata u Zambiji: Zaustavljeni su na aerodromu. Piletić: 'Ne znamo što se događa'

Više s weba

Pročitajte još

Image
nametnuta slika

Ideali ljepote nekada i danas: Ovo je savršeno tijelo iz 1950-ih!

Više s weba