rok trajanja

Dermatologinja objašnjava kada baciti i kako zaštititi šminku

Image
Foto: www.pixabay.com

Koristite istu maskaru od prošlog ljeta? Vrijeme je za bacanje. Omiljeni crveni ruž kupili ste za novogodišnju proslavu? Vjerojatno ga ne biste trebali dalje koristiti

3.7.2019. u 14:00/ Život i stil

Baš kao i lijekovi koje imate u ormariću, vaša šminka ima rok trajanja. Evo vodiča koliko dugo možete upotrebljavati određenu šminku, a kada biste ju trebali zamijeniti.

Maskara

"Maskaru biste trebali zamijeniti svakih četiri do šest mjeseci ili čim počne mirisati na spaljenu plastiku i ako se stvaraju grudice", objašnjava dermatologinja Jeannette Graf iz New Yorka za Health. Nemojte riskirati s proizvodima za oči jer bi mogli uzrokovati infekcije. Kada kupite novi proizvod učinite sve kako biste ga zaštitili od bakterija. Zatvorite ga čvrsto nakon svake uporabe, izbjegavajte guranje drške unutra-van i nikada se dijelite svoju maskaru s bilo kime.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(Foto: Pixabay)

Eyeliner

Prosječno trajanje je jedna godina. Odmah ga prestanite koristiti ako na vrhu počne istjecati masna tvar ili formirati bijeli sloj. Ako počne imati neugodan miris ili ako se zgusne obavezno ga bacite. Malo se toga može učiniti kako biste produžili vijek trajanja, a treba biti oprezan jer je stalno u kontaktu s vašim očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreme koje koristite kao bazu

Većina pudera, BB krema i drugi slični proizvodi mogu trajati i do godina dana, ako se čuvaju od topline. Ali ako se tekućina počne odvajati ili se zgusne - vrijeme je za bacanje. Da biste produžili vijek trajanja vrlo je važno spužvicu s kojom nanosite kremu oprati svakih nekoliko tjedana.

Korektori

Ako koristite one u sticku znat ćete da je loše ako napukne ili postane čvrsta ili elastična. Tekući korektor izbacite ako se razdvoji ili postane puno masniji. Vrlo je važno pažljivo zatvarati proizvod kako god je pakiran.

Upravo se čita

Image
ODLIČNO SURAĐUJU

Jedan od najvećih o Đokoviću i Ivaniševiću: 'Zemlje su im bile u ratu, pogledajte ih'

Rumenila i sjenila za oči

Očekujte da će proizvodi u kremastom obliku trajati godinu dana, a prahu dvije godine. Ako se sjenila u prahu počnu raspadati ili dobiju bijeli sloj obavezno ih bacite. "Proizvodi u kremastom obliku se zgusnu i dobiju specifičan miris", kaže dr. Graf. Za produljenje vijeka trajanja dobro ih zatvarajte i izbjegavajte toplinu i sunčevu svjetlost. Dobro je držati šminku izvan kupaonice zbog vlage.

Ruževi

Prosječno trajanje ruža je osam mjeseci osim ako ne dobije specifičan miris, ne postane gumen ili više dobro ne prianja na usne. Ako je sve uredu, možete ga i dulje koristiti. Naravno, ako ste koristili ruž tijekom prehlade ili neke druge infekcije vrijeme je da se rastanete od njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(Foto: Pixaby)

Pribor za šminkanje

Prosječni životni vijek je godinu ili duže, ovisno o vrsti. Kistovi od prirodnih materijala mogu trajati gotovo cijeli život, ako se dobro brinete o njima. Operite ih jednom tjedno nježnim sapunom i toplom vodom, a zatim ih pustite da se osuše tako da vise. 

Sintetičke četkice koje koristite za kreme traju oko godinu dana i moraju se čistiti najmanje dvaput tjedno čistačem na bazi alkohola. Bacite ih ako postanu krute ili loši za uporabu.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
PASMINE POZNATE PO VJERNOSTI

Najvjerniji psi: ovi psi poznati su kao najvjernije pasmine u svijetu

Više s weba