nije jednostavno

Hormoni nisu jedini razlog: Zbog čega s godinama ženama opada želja za seksom?

Image
Foto: Pexels

Postoje brojni faktori koji utječu na žensku seksualnost i s godinama se mijenjaju

17.7.2019. u 15:13/ Život i stil

Što su žene starije, većina njih ima manju želju za seksom i manje uživaju u njemu. Studija objavljena u časopisu Endocrinology & Metabolism Clinics of North America pokazala je da su hormonalne promjene i menopauza glavni uzrok tome, ali ne i jedini. 42 posto ispitanih žena reklo je da su ulaskom u menopauzu počele osjećati simptome seksualne disfunkcije, a nakon osam godina od ulaska u menopauzu to je potvrdilo 88 posto žena. 

​Vaginalna suhoća i niske razine estrogena uvelike otežavaju seksualne odnose i smanjuju želju za seksom tijekom i nakon menopauze. No, hormonalne promjene samo su jedan od uzroka smanjene želje za seksom kod žena.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Novo istraživanje provedeno na sveučilištima Sussex u Brightonu i New South Wales u Sydneyu otkrilo je da na seksualni život žena utječu i psihološki čimbenici.

Znanstvenici su uočili da je 65,3 posto anketiranih žena odgovorilo da imaju partnera, no samo ih je 22,5 posto reklo da su seksualno aktivne. Što su bile starije žene su govorile da im je seks sve manje ugodan.

Osim toga, mnoge nisu bile seksualno aktivne jer su bile udovice i jer su bile okupirane obiteljskim obavezama poput čuvanja unuka i djece. Ostali faktori koji su utjecali na njihov libido, a ovo ih je istraživanje definiralo, bili su:  

  • zdravstveno stanje partnera koje utječe na libido ili seksualnu funkciju
  • partnerova impotencija
  • ženino zdravlje
  • lijekovi koji utječu na libido i seksualnu funkciju
  • hormonalna terapija (samo 3 posto žena smatra da im hormonalna terapija umanjuje seksualnu želju)

Što se tiče libida, mnoge žene su rekle da na njega loše način na koji stare. Kažu mijenja im se slika koju imaju o sebi i pada im samopoštovanje. Tek malen broj anketiranih žena (njih samo 3 posto) reklo je da su zadovoljne svojim seksualnim životom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Više s weba

Pročitajte još

Image
SAZNAJTE VIŠE

Redovitim održavanjem automobila štedite novac na duge staze. Evo što vam može itekako pomoći

Više s weba