TEMELJ ZDRAVLJA

Jeste li svjesni kvalitete zraka koji svakodnevno udišete?

Image
Foto: Promo

Zrak u vašem domu može biti od 2 do 5 puta onečišćeniji nego vani, a najviše udišemo prašinu, bakterije, viruse, pelud, grinje i plijesan

6.4.2022. u 12:00/ Promo

Koliko zapravo znamo o zraku koji nas okružuje, koji trebamo i bez kojeg nema života? Prosječno udahnemo više od 11.000 litara zraka svaki dan, a osim nužnoga kisika, udišemo i sve veću koncentraciju štetnih i otrovnih tvari, koje su proizvod industrijalizacije, transporta, ali i uobičajenih ljudskih aktivnosti. Onečišćeni zrak negativno utječe na naše zdravlje, ali i cjelokupni ekosustav. Koncentracija onečišćenosti je veća u urbanim sredinama, ali nitko nije zaštićen, pa je zbog toga neopisivo važno znati kako kontrolirati kvalitetu zraka. 

Koliko god se trudimo biti informirani o sigurnosti mjesta u kojem boravimo, jesmo li svjesni izloženosti štetnim česticama? Zatvoreni prostori su opterećeni peludom, alergenima i drugim aerosolima koje teško možemo ignorirati. Prema podacima Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, zrak u vašem domu može biti od 2 do 5 puta onečišćeniji nego vani, a najviše udišemo prašinu, bakterije, viruse, pelud, grinje i plijesan. Sve ove uzročnike možemo izolirati iz prostora jer se za to pobrinula tehnologija, Philips pročišćivač zraka, serije 4000i. Otkrijmo zajedno kakav je zrak koji nas uistinu okružuje i kojeg udišemo. 

Koje su posljedice onečišćenosti zraka na zdravlje čovjeka?

Sve češće se ističu problemi s disanjem i plućnim bolestima te alergijama, pa smo razgovarali sa stručnjacima koji najviše znaju o štetnom utjecaju onečišćenog zraka na zdravlje i svakodnevni život. Natko Beck specijalist je radiologije i aktivan zagovornik zdravog života na društvenim mrežama.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

Meteorologinja s dugogodišnjim iskustvom, Tea Blažević često sudjeluje na panelima i klimatskim konvencijama na svjetskoj razini i informira o najnovijim vijestima vezanima za onečišćenost zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Promo
Image
Promo

Zajedno su iznijeli zanimljive podatke te odgovorili na najvažnija pitanja o stanju i kvaliteti zraka vani, ali i unutar prostora u kojim boravimo, gdje je čak 2 do 5 puta zagađeniji. Važnosti dobre kvalitete zraka postajemo svjesni tek kad uočimo prve naznake njegova narušavanja. 

"Što je zrak onečišćeniji, dišni sustav je dodatno opterećen različitim infekcijama, među kojima su najteže upale pluća, rinitis, astma i bronhitis. Cilj nam je izbjeći ovakve probleme ili ih barem smanjiti. Inhalacijski alergeni, kao što su pelud, grinje, kućna prašina, životinjska dlaka, perje, plijesni i slično, najčešće uzrokuju respiratorne bolesti, primjerice astmu. Zato su mnogi ljudi tijekom peludne sezone jako umorni, učestalo kišu i svrbe ih oči, što su simptomi koji narušavaju svakodnevno funkcioniranje, narušena je kvaliteta života, zbog čega je smanjena i radna učinkovitost. Vaš nos i gornji dišni putovi prilično su dobri u filtriranju čestica većih od 10 mikrometara, ali čestice manje od toga mogu vam lako ući u pluća. Philips pročišćivač zraka pomaže upravo u tome da smanjite količinu unosa štetnih čestica jer uklanja 99,7% virusa, bakterija, alergena i aerosola u zraku koji udišemo", ističe Natko Beck. Philips pročišćivač zraka pomaže pri uklanjanju i najsitnijih čestica koje su nevidljive ljudskom oku, čak do veličine 0,003 mikrona.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Jeste li znali koji su glavni zagađivači zraka ?

Onečišćenje izazvano lebdećim sitnim česticama i prouzrokovano ozonom predstavljaju ozbiljne opasnosti za zdravlje. Glavne tvari koje zagađuju čist zrak vrijedi pobliže proučiti. Konstantno se informirajući na ovim poljima, Tea Blažević, priznata meteorologinja, je objasnila kako klimatske promjene utječu na kvalitetu zraka.

"Klimatske promjene sve više uzimaju maha. Zrak je kontaminiran stakleničkim plinovima, poput ugljikova dioksida i metana, koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva, nafte i derivata, plina i ugljena. Najgori je ugljen, koji se još mnogo koristi u zemljama EU, a onečišćeni zrak ne poznaje granice. S obzirom na narušenu kvalitetu zraka, pročišćivači zraka su nam sve potrebniji, tijekom cijele godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa zagađivačima zraka se borimo i unutar našeg doma, jer smo često izloženi još većem riziku nego vani. Nismo ni svjesni koliko je uzročnika loše kvalitete zraka u zatvorenom prostru, a neki od njih su prašina, grinje, proizvodi za čišćenje, osvježivači zraka, zidne boje, dim, plijesan, kuhala i otvoreni plamen na štednjaku, te mirisne svijeće s parabenima. Philips Air purifier uvlači zagađen zrak, filtrira ga i ispušta ga u prostoriju, u mnogo čišćoj i zdravijoj formi.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

Skenira čak 1000 puta u sekundi sitne čestice koje prolaze kroz HEPA filtere. Često se isti filteri koriste u kombinaciji s aktivnim ugljenom koji pomaže kod uklanjanja neugodnih mirisa i plinova, stvarajući osjećaj svježine i čistoće. Samo jednim dodirom gumba, u kratkom periodu od svega 5 minuta, očisti zrak u prostorima do 73m2.

Kako na najbolji način pametno kontrolirati kakvoću i kvalitetu zraka?

Tehnologija mobilnih telefona omogućila nam je korištenje pametnih aplikacija koje olakšavaju život te nas informiraju, kao što to čini Philips CleanHome+. Mogućnost kontrole zraka u vlastitom domu, ali i izvan njega nikad nije bila lakša. Uz ovu aplikaciju možemo kontrolirati uređaj, a pritom se informirati o stanju peludi i općenito zraka van kuće. Siguran način praćenja zraka posebno će pomoći osobama alergičnima na pelud i ambroziju. Natko Beck kod kuće koristi pročišćivač zraka zbog dugogodišnje borbe s alergijom na ambroziju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva i osnovna stvar koju sam naučio jest da kada otvorimo prozore kako bismo osvježili dom zapravo puštamo onečišćivače i alergene u naš dom. Zato pročišćivač koristim cijeli dan - ne gasimo ga jer stalno nešto radimo, čistimo ili kuhamo. Kada je teško disati zbog količine alergena u zraku, osjetim dramatičnu razliku čim ga upalim. Najbolji dio uređaja su HEPA filteri koji vrhunski očiste zrak u kratkom vremenu, a pritom osjetimo svježinu i olakšano disanje", ističe Natko Beck, dok Tea Blažević dodaje kako je kvaliteta zraka sve lošija, osobito u većim gradovima gdje ima mnogo prometa.

"Često se spominje povećan broj lebdećih čestica PM2.5 ili PM 10. Tome znaju pridonijeti i meteorološke neprilike, poput dugotrajne magle koja se zna danima zadržavati. Ljeti imamo često povećane koncentracije prizemnog ozona, na što utječe intenzitet sunčeva zračenja, ali i prisutnost ostalih tvari u zraku, poput dušikova oksida, hlapivih ugljikovodika ili ugljikova monoksida, koji u gradovima u velikoj mjeri potječu iz prometa. Ozon je veliki pokazatelj fotokemijskog onečišćenja zraka", zaključuje Blažević.

Ključno je prepoznati problem na vrijeme i izabrati pravo rješenje. Benefiti koje pruža Philips pročišćivač, pomažu nam da se zaštitimo i osiguramo čist zrak u vlastitom domu i to ne zaboravite, u samo 5 minuta. Učinite dom sigurnim mjesto za sebe i sve one koje volite.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

Više s weba

Pročitajte još

Image
nutricionisti preporučaju

Zdravstvene prednosti gljiva zbog kojih ćete ih sigurno ubaciti u svoju prehranu

Više s weba