OGLAS

znanstvenici savjetuju

Mazite svoje bebe koliko god možete - to ne djeluje dobro samo na njihovu psihu, nego i na gene

Image
Foto: Pexels

Bebe su tu da se maze. Priroda se pobrinula da budu toliko neodoljive da ih jednostavno moramo uzeti u naručje

14.10.2019. u 8:41/ Život i stil

Beba koju se mazi, ne samo da se osjeća voljeno i sigurno, već to na nju djeluje dugoročno, na molekularnoj razini, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Columbia u Kanadi u kojem je sudjelovalo 94-ero novorođenčadi i njihovih roditelja. Od roditelja je zatraženo da nekoliko tjedana vode dnevnik o ponašanju bebe - o tome kada plače, koliko plače, koliko spava, itd.

Znanstvenici dešifrirali bebin govor. Dok guguću, ustvari šefuju roditeljima


Četiri i pol godine kasnije istoj su toj djeci uzeti uzorci DNK na analizu kako bi znanstvenici provjerili biokemijsku modifikaciju metilaciju DNK. Riječ je o epigentskom mehanizmu u kojem na dijelove kromosoma utječu molekule vodika i ugljika, mijenjajći način djelovanja gena i njihove pojavnosti. Otkrili su pet razlika u metilaciji DNK kod djece koja su više mažena i one koja nisu imala toliki tjelesni kontat s roditeljima, u vrijeme dok su bila novorođenčad.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Dvije razlike odnose se na imunitet i metabolizam. Metilacija DNK djeluje kao marker normalnog biološkog razvoja i procesa koji idu uz to, a na njega utječu i vanjski, okolišni čimbenici. Tu je i epigenetska dob - biološko starenje krvi i tkiva. Ovaj marker bio je niži od očekivanog kod djece koja nisu imala previše tjelesnog kontatka s bližnjima u svojoj najranijoj dobi. 

Iva Brčić: Najsigurniji položaj za spavanje kod bebe i zajedničko spavanje

Razlike između epigenetske i kronološke dobi povezane su sa zdravstvenim problemima u prošlosti, no opet, prerano je za ovakve zaključke, poručuju znanstvenici. Dodaju i kako je u studiji sudjelovalo manje od sto beba, no ipak se pokazalo da bliski tjelesni kontak koji pdorazumijeva maženje i njegu bebe mijenja tijelo na genetskoj razini, piše portal Science Alert. 


Logično je da je dodir dobar za svako ljudsko biće i za njegov razvoj, no ovo je prvi put da je studija pokazala kako utječe i na promjene na epigenomu. Istraživanje je objavljeno u časopisu Development and Psychopathology.

Eto i znanost je potvrdila istinitost one, svima nama, poznate dječje pjesme koja kaže: "Ali čemu služi mama, ali čemu služi tata? Rukama kad padne tama, da te grle oko vrata".

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Startover - Budućnost rada: pogled u sutra, konferencija o promjenama na tržištu rada

Što zaposlenici najviše traže od svojih poslodavaca, postoji li posao iz snova i je li zapravo AI idealni zaposlenik?


Više s weba