al dente

Možda griješite: kako savršeno skuhati tjesteninu?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Iako je vrlo jednostavno mnoga toga može krenuti krivo, vrlo je važno odabrati pravu vrstu, ali i lonac

22.2.2019. u 17:00/ Život i stil

1. Važno je odabrati pravu vrstu tjestenine

Ako planirate raditi neki "teži" umak poput bolonjeza ili ragua, držite se cjevaste tjestenine kao što je penne jer će tako umak ostati "zarobljen". Dobit ćete savršen omjer umaka i tjestenine u svakom zalogaju. Za osjteljivije umake poput pesta prikladnija je tanka dugačka tjestenina (špageti). Ako želite imati puno umaka na tijestu, uvijek uzmite deblju tjesteninu. 

2. Uzmite veliki lonac

Cilj je kuhati tjestetninu u velikom loncu i koristiti četiri litre vode za pola kilograma tjestenine. Tijekom kuhanja tjestenina ispušta škrob i potrebno je dosta vode. U maloj posudi s malo vode postala bi previše gusta i ljepljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Voda mora biit kipuća 

Trebate ju pustiti da provre i to jako prije nego što dodate tjesteninu. Promiješajte tjesteninu kako se ne bi zaljepila i pojačajte.

Upravo se čita

Image
obrat u slučaju 'kokain'

Sakoman priznao da je policija u pravu: 'Sin je izmislio priču radi mame'

4. Sol je važna

Na pola kilograma tjestenine ide jedna žličica soli. Posolite ravnomjerno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Pratite upute na kutiji

Koliko dugo ćete kuhati tjesteninu ovisi o uputama na kutiji. Tjesteninu počnite provjeravati tri minute prije isteka vremena koje piše na kutiji. Nemojte zaboraviti da trebate staviti i vrući umak i da će se još neko vrijeme kuhati. 

6. Tijekom kuhanja pripazite

Kako biste spriječili ljepljenje, prvih nekoliko minuta kuhanja miješajte Nakon toga možete samo povremeno promiješati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Nemojte dodavati ulje

Osim što je beskorisno, umak se neće dobro povezati s tjeseteninom. 

8. Tjestenina se ne ispire

Iako nema potrebe za tim, osim ako nećete raditi hladnu salatu, mnogi imaju taj običaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Ulje se dodaje samo u posebnim situacijama

Ako pripremate tjesteninu unaprijed onda možete dodati žličicu maslinovog ulja kako se ne bi spojila. 

10. Sačuvajte dio vode

Voda u kojoj se kuhala tjestenina pomoći će kod izrade umaka. Šalica vode je dobra kod spajanja tjestenine i umaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Tjestenina u umak

Tjestenina se dodaje u umak u ugrijanoj posudi, nikako obrnuto. Nastavit će se i dalje kuhati i bolje povezati.

12. Na kraju ide sir

Kod dodavanja sira obavezno maknite posudu s štednjaka. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
vrlo je važan

13 namirnica koje su bogate kalijem, a među njima nisu banane

Više s weba