Nadohvat ruke

Potražite pomoć u prirodi: ovo su najbolji biljni pripravci za problematičnu probavu

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Sindrom iritabilng crijeva pogađa 15 posto populacije, a ovo su prirodni načini koji mogu pomoći

29.11.2019. u 8:45/ Život i stil

Sindrom iritabilng crijeva odnosno IBS ( irritabile bowel syndrome) momže značajno narušiti kvalitetu života. Iako postoji mnogo medicinskih sredstava poput tableta, ponekad je dobro odmoriti tijelo i okrenuti se biljnim opcijama. 

Za svaki simptom iritabilnog crijeva postoje trave koje mogu pomoći. 

Konstipacija

Zatvor stolice jedan je od najčešćih problema na koji se žale ljudi s IBS-om. Osim prehrane bogate vlaknima i dosta tekućine, pomoći mogu i određene trave.

Triphala je mješavina bilja, a prisutna je u ogromnom broju tableta. Ima laksativan učinak pa može pozitivno utjecati na učestalost velike nužde i količinu.

Kao i triphala, pomoći može i indijski ogrozd. Navodno vitamin C koji indijski ogrozd posjeduje može pomoći u pokretanju crijeva. Možete ga konzumirati u prahu ili pilulama. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Proljev

I proljev je česta tegoba oniih koji boluju od IBS-a, a mož biti posebno problematičan u svakodnevnom životu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od prirodnih biljaka koje možete iskoristiti je sveprisutna kamilica. Kamilica, osim za smirenje, djeluje odlično i za smirivanje crijeva, a dolazi u obliku čaja, praha, kapsula ili je čak možte sami uzgojiti. 

Začin koji skoro svi imamo u kuhinjskom kabinetu je origano, a može biti koristan u zaustavljanju proljeva. Najčešće se koristi u obliku ulja za problem proljeva, a pomaže i u nizu drugih zdravstvenih tegoba. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Napuhavanje i vjetrovi

Kao i ostali simptmi iritabilnog crijeva, napuhanost i vjetrovi mogu biti neugodni. Srećom, jedan začin koji često koristimo za kuhinji može sasvim riješiti te tegobe. Radi se o običnom komoraču. Njegovo eterično ulje učinkovito uklanja plinove, ali komorač pomaže i kod menstrualnih grčeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
kontrolori češljaju

Dnevno na bolovanju više od 60.000 Hrvata: Lažni bolesnici u panici, iz HZZO-a poručuju: 'Nikad nismo bili policija'

Danas u ljekarnama možemo pronaći niz preparata- od kapsula do sirupa, za probleme sa probavom i iritabilnim crijevom. Međutim, ponekad je dobro dati tijelu priliku za oporavak i prebaciti se na prirodne alternative. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Osam najboljih

Mango: voće s puno više prednosti za zdravlje nego što očekujete

Više s weba