200 PONOSNIH GODINA

Priča o uspjehu jedne od najstarijih tvrtki u Europi

Image

Wienerberger je jedna od najstarijih postojećih korporacija u industriji građevinskog materijala u Europi

1.10.2019. u 15:29/ Promo

Kad je davne 1819. Wienerberger kupio prvu tvornicu opeke, bilo je nezamislivo da će dva stoljeća kasnije tvrtka zapošljavati 16 000 ljudi u 30 zemalja, od čega dvjestotinjak u Hrvatskoj i 900 u Regiji, istodobno bilježeći kontinuirani rast prihoda.

Razvoj Wienerbergera kroz povijest

Wienerberger tvrtke, kakvu poznajemo danas, ne bi bilo da nije bilo tisuća radnika koji su omogućili izgradnju carstva opeke u prošlosti. Od sredine 19. stoljeća Beč se transformirao od carske utvrde u industrijaliziranu metropolu. Do sredine stoljeća, 5.000 radnika bilo je zaposleno u tvornicama opeke. Turbulentno razdoblje dvadesetog stoljeća donijelo je brojne izazove za poslovanje Wienerberger tvornice i živote njezinih zaposlenika. U svim se teškim prilikama tvornica održala u proizvodnoj i tržišnoj sferi, najviše zahvaljujući organizacijskom duhu i osjećaju zajedništva.

Image
Foto:
Image

Nakon rata obnovljeni su pogoni, a pokrenuta je i tvornica keramike. Krajem 1950-ih u proizvodnju se uveo sustav za umjetno sušenje, što je osiguralo cjelogodišnju proizvodnju opeke, neovisnu o vremenskim uvjetima. Uslijedile su godine uspješnog poslovanja i obaranja rekorda: od 199 milijuna proizvedenih opeka godišnje 1955., do prelaska na globalno tržište u industriji građevinskih materijala pod novim vodstvom osamdesetih.

Wienerberger se nezaustavljivo usmjeravao na internacionalizaciju. Prvi korak u širenju izvan granica Austrije bila je kupovina tvrtke Oltmanns Group, čime je Wienerberger u svoj portfelj dodao još jednu grupu proizvoda - plastične cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem 80-ih Wienerberger je upravljao s 40 tvornica u Europi, a devedesetih se fokus tvrtke pomaknuo s proizvodnje opeke i cijevi na sustavna rješenja, što je podiglo kvalitetu na novu razinu. Zanimljivo je da su Wienerberger sustavi opeke i cijevi sastavljeni od komponenti koje se uklapaju zajedno jednostavno poput Lego kockica.

Kako je Wienerberger pomogao izgraditi Beč

Što se same opeke tiče, ona se danas proizvodi pomoću visokotehnoloških procesa u tvornicama, no prije nije bilo tako. Prve tvornice opeke u Beču izgrađene su u 16. stoljeću, a prvu ciglanu na Wienerbergu (Bečkoj gori) dala je izgraditi Marija Terezija.

Upravo se čita

Image
uznemirujući video

VIDEO Maloljetnici divljali u automobilu: 'Boli nas k... ako se zabijemo'. Pa završili u stupu

Povećanje broja stanovništva i trgovačkih djelatnosti doveo je do potrebe za širenjem gradske jezgre, uklanjanjem zidina i općenitim urbanističkim planom ekspanzije grada. Upravo je tvrtka Wienerberger, pod vodstvom tadašnjeg vlasnika Heinricha Dreischea, bila jedan od glavnih proizvođača opeke za izgradnju novoga Beča.

Image
Foto:
Image

Tvrtka nije samo isporučivala građevinski materijal, već je kupovala parcele i gradila zgrade te proizvodila arhitektonske ukrase u posebno otvorenoj tvornici terakote. Opeke s inicijalima Heinricha Draschea još se mogu pronaći na desecima zgrada uz glavnu ulicu Ringstrasse. Raskošni Hotel Imperial, palača Wertheim, neobarokna koncertna palača Kursalon Hübner, zgrade Muzeja primijenjenih umjetnosti i Sveučilišta primijenjenih umjetnosti, palača Epstein (danas jedno od sjedišta austrijskog parlamenta), palača Ephrussi (danas trgovački centar) te poznata zgrada bečke burze s kipom Neptuna na krovu - samo su neka od zvučnih imena lokacija koje će poznavatelji bečkih ljepota zasigurno prepoznati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wienerberger danas – najbolja rješenja za energetski učinkovitu gradnju

Od tada do danas tvrtka Wienerberger postaje lider u inovacijama i razvoju novih proizvoda i rješenja za modernu i održivu gradnju, konstantno odgovarajući na potrebe i zahtjeve suvremene arhitekture. U širokoj paleti Wienerberger proizvoda ponajviše se ističe najinovativnije rješenje za energetski učinkovitu gradnju – opeka Porotherm IZO Profi s integriranom toplinskom izolacijom koja omogućuje dvostruko bržu gradnju od klasične, koristeći specijalno ljepilo Dryfix.extra. 

Image
Foto:
Image

Od izazova na tržištu s kojima se Wienerberger susreće je i direktiva Europske unije o gradnji kuća gotovo nulte energije (nZEB) koje uključuju 20% manju emisiju stakleničkih plinova, 20% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji i 20% manju potrošnju energije u odnosu na uobičajene obiteljske kuće. 
Wienerberger je stoga razvio koncept e4  kuće koji objedinjuje ekologiju, ekonomiju, energetiku te emocije i zadovoljava sve spomenute kriterije, a primjenjiv je na sve tipove objekata, od obiteljskih kuća do višestambenih zgrada ili javnih objekata. Upravo je u završetku i prva e4 kuća koja se gradi u Zagrebu, a koja bi trebala pokazati kako se pametnim projektiranjem i korištenjem prirodnih materijala može znatno unaprijediti kvaliteta života, uključujući brigu o okolišu i značajnu uštedu. 
Priča o dva stoljeća izgradnje uspješne poslovne priče tvrtke Wienerberger opisuje put od ručno obrađivane gline i ciglarske peći na samim počecima tvornice prije 200 godina, preko svladavanja brojnih izazova i tehnološkog rasta do čvrste vizije budućnosti u korištenju prirodnih resursa i obnovljivih izvora energije.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Trebate pomoć u potrazi za idealnim poklonom za dijete?

Proučite naš blagdanski vodič kroz hit dječje igračke I uhvatite blagdanske popuste!

Više s weba