leglo bakterija

Toksikologinja otkriva koliko često trebate mijenjati kuhinjsku spužvicu

Image
Foto: www.pixabay.com

Vrlo je važno redovito čistiti kuhinjsku spužvicu, za što su vam dovoljni ocat ili sok od limuna

12.2.2019. u 15:06/ Život i stil

Prema jednoj studiji, kuhinjske spužvice prepune su štetnih bakterija. Nakon analize 14 spužvi iz domaćinstava diljem Njemačke, istraživači su identificirali 362 različite vrste bakterija. Ovo istraživanje stavilo je spužvice u vrlo opasnu zonu u kućanstvu, nazvavši ih jednim od "najvećih spremnika aktivih baketrija" u cijelom kućanstvu. Međutim, ono što je zabrinjavajuće da su spužvice puna patogenih bakterija koje mogu biti štetne za ljude.

"Patogeni unesni u kuhinju dolaze od kontaminiranih proizvoda (u zelenom povrću) ili u sirovom mesu, a mogu se pronaći i na kuhinjskim spužvama", objasnila je toksikologinja dr. Rhea Mehta za Mbglifestyle. Dodaje da iako su mnogi od njih benigni, neki mogu uzrokovati probleme s želucem kod određenih ljudi.

"Iako su loše posljedice jako rijetke, osobe sa slabijim imunološkim sustavom uvijek su izložene većem riziku", kaže dalje. 

Koliko dugo možete koristiti kuhinjsku spužvicu?

Prema Mehti ključ za izbjegavanje ovakvih situacija je redovito pranje spužvice. "Najučinkovitiji način ćišćenja spužve i uništavanje bakterija i plijesni je da se spužvica namoči i ostavi u mikrovalnoj pećnici približno oko jedne minute, ali svaki dan", kaže ona. 

Ako nemate mikrovalnu pećnicu, postoji još jedna učinkovita metoda: namakanje spužvice u soku od limuna i vodi ili ostavljanje spužvice preko noći u octu, a zatim je osušite na zraku. 

Osim redovitog čišćenja, treba čuvati spužvu od žarišta bakterija poput sirovog mesa i duže će trajati. Prema Mehti, dobro čuvana spužvica može trajati i do mjesec dana. Međutim, ako i prije počnete osjećati miris, najbolje ju je odmah baciti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
SADRŽAJ JE BITAN!

Vrhunski reality, omiljene turske i najbolje regionalne serije. Znate li koja je ključna razlika među najpopularnijim streaming servisima?

Više s weba