OGLAS

djeca i učenje

Zbog vašeg prigovaranja dijete neće biti bolje u školi, ali ove taktike mogu pomoći

Image
Foto: www.profimedia.hr

Dijete koje osjeća veliki pritisak može doživjeti strah od neuspjeha i razočaranja, što dovodi do nespremnosti da istražuje

3.10.2019. u 14:40/ Život i stil

Svaki roditelj želi bolju budućnost za svoje dijete. To je jedan od razloga zašto želi da dijete ima najbolje školovanje i da bude dobro u školi. Postoji razlika između motiviranja djeteta da počne učiti i nagovarati ga da ima bolje ocjene.

Preveliki pritisak može stvoriti problem, objašnjava pedijatar i dječji psiholog dr. Joseph Regalado. Prevelik naglasak na tome da bude najbolji u razredu, osvaja i postiže savršene rezultate može kod djeteta stvoriti problem jer će sebe vrednovati samo prema svojim dostignućima.


Dijete koje osjeća preveliki pritisak može doživjeti strah od neuspjeha i razočaranja, što dovodi do nespremnosti da istražuje i iskušava nove stvari. Dakle evo savjeta stručnjaka:

1. Postavite ispravna očekivanja

Jim Taylor, doktor psihologije koji se specijalizirao za roditeljstvo, objašnjava u članku za Psychology Today, "očekivanjima poručujete svojoj djeci što je važno za vas i stvarate standard prema kojem vaša djeca teže" te dodaje da je vrlo važno postaviti prava očekivanja. Reći djetetu da mora imati najbolje ocjene ili biti najbolji u razredu, može imati loš utjecaj. Umjesto toga, naglasite djetetu da očekujete da daje sve od sebe u onom što radi. Fokusiranost na proces i težak rad, a ne samo na rezultate. 

Image
Foto: thinkstock
Image
thinkstock

(Foto: Thinkstock)

2. Pohvalite svoje dijete, a ne njegove ocjene

Recite svom djetetu kad ste zadovoljni njegovim radom. "Djeca žele ugoditi roditeljima. Taj osjećaj povezanosti snažno motivira", kaže psihologinja Eileen Kennedy-Moore za Parents.

Kad pohvalite dijete, ne zaboravite njega pohvaliti, a ne njegove ocjene. To će mu dati do znanja da uspjeh dolazi, ne samo zbog urođenih sposobnosti, već i zbog napornog rada. Recite djetetu: "Ponosan sam na tebe."


3. Tražite rješenje, a ne objašnjenje

"Najgori scenarijo je kada od djeteta tražite objašnjenje, a ono ne zna zašto nije ispunilo očekivanja", kaže dr. Regalado. Pokušaje s djetetom pronaći rješenje i pružite mu podršku. Možda ima probleme s matematikom i potrebna mu je pomoći, ali nemojte mu dati sve odgovore. "To će mu dati samopouzdanje da zna da je došao trenutak u kojem ga čeka izazov, kao roditelj pomozite mu da pronađe rješenje što je suprotno od toga da vi sve uradite", kaže klinička psihologinja dr. Janine Domingues. 

4. Saznajte što dijete zanima i podržavajte ga u tome

Dr. Harold S. Koplewicz, dječji psihijatar, savjetovao je roditeljima da se zapitaju: "Ohrabrujemo li ili potičemo svoju djecu jer je to u njihovom najboljem interesu ili to radimo radi sebe?". Odvojite vrijeme kako biste procijenili zašto gurate dijete u određenom smjeru. Možda želite da bude dobar u matematici jer želite da kad odraste postane računovođa, a dijete više voli umjetnost i crtanje.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
"Leteći Škot"

Optical Express sa zadovoljstvom podržao svečani bal Zaklade Moulsdale na kojem je prisustvovao i Sir Jackie Stewart, trostruki svjetski prvak Formule 1


Više s weba