Loše za zdravlje

10 namirnica koje nikada ne biste smjeli jesti

Image
Foto: Thinkstock

Naša prehrana ima izravan utjecaj na naše zdravlje Prekomjerno povećanje tjelesne težine veći je ubojica od pothranjenosti!

26.3.2018. u 11:00/ Život i stil

1. Prerađeni mesni proizvodi

Meso koje se čuva dimljenjem, solju, sušenjem ili dodavanjem štetnih konzervansa poput nitrata, prerađeno je meso. To uključuje slaninu, šunku, kobasice, salame... Istraživanja su pokazala da jedenje prerađenog mesa doprinosi bolestima srca, raku i preranoj smrti. Prerađeno meso također ima visok sadržaj soli koji povećava krvni tlak. Nitrati također začepljuju arterije i povećavaju razinu šećera u krvi.

2. Umjetni zaslađivači 

Mnogi, kada pokušavaju izbjeći šećer, koriste umjetna sladila, no nedavna studija pokazuje da ova vrsta zaslađivača povećava rizik od dijabetesa. U studiji objavljenom u časopisu Nature napisano je da tijelo ne probavlja umjetni šećer, koji onda odlazi u crijeva i apsorbira crijevne bakterije, mijenjajući njihovo ponašanje. Prema rezultatima, to uzrokuje brzi dobitak kilograma i povećava rizik od dijabetesa.

3. Gazirana pića

Višak šećera iz gaziranih pića, pohranjuje se kao masnoća, što dovodi do pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Dnevni unos od jedne do dvije limenke gaziranog pića povećava rizik od dijabetesa kod mladih i povećava rizik od razvoja gihta za muškarce i žene.

4. Kokice za mikrovalnu 

Prema mnogim istraživanjima, vrećice kokica za mikrovalnu obložene su određenim kemikalijama kako bi se spriječilo 'curenje' masti. Kad se vrećice zagriju u mikrovalnoj, kemikalije se puštaju u kokice. Te kemikalije jedan su od uzroka raka dojke, bubrega i raka testisa i povećavaju razinu kolesterola, a time i rizik od kroničnih bolesti srca.

5. Duboka pržena hrana

Duboka pržena hrana u ulju izuzetno je ukusna, ali i iznimno nezdrava. Povećava kolesterol i začepljuje arterije. Nadalje, hrana bogata ugljikohidratima poput krumpira, kada se prži na visokim temperaturama, proizvodi akrilamid - tvar koja povećava rizik od raka.

6. Instant rezanci

Cijeli paket instant rezanaca (noodlesa) napravljen je od umjetnih okusa, pun konzervansa, začina i boja. Postoji minimalna razina kalorija, natrija i masnoća. Kada ih jedemo, unosimo sve štetne konzervanse i dodatke. 

7. Konzervirana hrana

Bisfenol A (BPA) je spoj pronađen u konzerva i koji se propušta u hranu. On ometa hormonsku regulaciju gena i tijela i povezan je s problemima poput ranog puberteta, pretilosti i raka. Istraživanje iz 2013. objavljeno u Human Reproduction napomenulo je da je BPA koji se unosio kroz hranu doveo do mutacija jajašća kod žena, što je dovelo do poteškoća sa začećem. BPA čak može potaknuti rast raka dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Protein soje

Prema izvješću iz 2010. godine podnesenom Američkoj agenciji za zaštitu okoliša i Europskoj agenciji za sigurnost hrane, izloženost glifosatnim sprejevima u Argentini  -koji se koristi u uzgoju soje - rezultirala je značajnim povećanjem komplikacija u trudnoći, neuralnih deformacijama, pobačajima i rakom. Prerađeno ulje i bjelančevine iz soje nalaze se u bezbroj prehrambenih proizvoda i popularno se konzumiraju. Dakle, herbicid se konzumira zajedno s njima.

9. Bijeli kruh

Iz bijelog brašna se uklanjaju sve hranjive tvari, a sve ostalo je škrob. Škrob povećava razinu šećera u krvi, povećavajući rizik od dijabetesa. Višak šećera u krvi povećava rizik od pretjeranog povećanja težine.

10. Margarin

Margarin je pun transmasnih kiselina koje mogu uzrokovati začepljenje arterija, ograničavajući protok krvi bogate kisikom u srce i uzrokujući srčane udare.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba